Šta donosi Južni tok

Izvor: RTS, 09.Jul.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi "Južni tok"

Gas će "Južnim tokom" poteći po planu do kraja 2016. godine. Posebnom klauzulom u ugovoru zaštićeno je i učešće domaćih preduzeća kao podizvođača radova. Interesovanje je veliko.

Gasovod "Južni tok" bio je tema zvaničnih italijansko-ruskih i rusko-hrvatskih razgovora. A dvodnevna poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi rezultirala je Ugovorom o "Južnom toku", vrednim 2,1 milijardu evra. U zajedničkom srpsko-ruskom preduzeću koje gradi trasu gasovoda kroz našu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlju, kažu da je time završen veliki posao i da prepreka za gradnju više nema.

Srpski i ruski direktori preduzeća "Južni tok - Srbija", baš kao što su na potpisivanju Ugovora čvrsto stegli ruke sa izvođačem radova deonice kroz našu zemlju, direktorom "Centrogasa", već su čvrsto i obećali: gas će poteći po planu do kraja 2016. godine.

Aleksandar Siromjatin, direktor "Južnog toka - Srbija", kaže da su rokovi za izgradnju gasovoda veoma strogi.

"I 'Gasprom' i 'Srbijagas', kao naručioci posla učiniće sve kako bi izvođaču radova maksimalno olakšali radove", kaže Siromjatin.

Dušan Bajatović, direktor "Južnog toka - Srbija", rekao je da će kredit u iznosu od 700.000.000 evra doći od "Gasproma" u zajedničku kompaniju i on, kako kaže, ničim ne opterećuje budžet Srbije i ničim ne zadužuje "Srbijagas".

Ceo rizik i finansiranja i gradnje pada na teret ruskih partnera.

Jelica Putniković iz Balkan magazina kaže da Srbija zapravo nema nikakvu obavezu da vraća taj kredit ako bilo kojim slučajem ne bude gasa ili ne bude "Južnog toka".

"Mi smo se jednostavno obezbedili od svih rizika. Dobićemo jedan strateški gasovod koji će doneti energetsku bezbednost", rekla je Putnikovićeva.

Posebnom klauzulom u ugovoru zaštićeno je i učešće domaćih preduzeća kao podizvođača radova. Interesovanje je veliko.

"To interesovanje ne samo da iskazuje domaća privreda, u poslednje vreme, nedelju-dve veliki broj inostranih firmi dolazi u Komoru, interesuje se kada će početi 'Južni tok'", kaže Ljubinko Savić, sekretar Odbora za energetiku u PKS.

Stanislav Anikijev, direktor "Centrogasa", kaže da postoji spisak kriterijuma za gradnju gasovoda.

"Imamo jasno precizirana pravila kako ćemo birati podizvođače. Računamo na to da će srpske kompanije moći da preuzmu obaveze u gradnji projekta", ističe Anikijev.

I šefica italijanske diplomatije čija je zemlja jedna od učesnica projekta u Rusiji tražila je rešenja koja će približiti stavove Moskve i Brisela oko gasovoda.

Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, rekla je da je "Južni tok" veoma važan za Italiju.

"Ovaj projekat je važan jer garantuje energiju ne samo našoj zemlji već i celom evropskom regionu. Ali očigledno je da je ovaj projekat mora da se pridržava propisa Evropske unije", kaže Mogerini.

U Hravtskoj, koja treba da dobije krak gasovoda iz Srbije, boravi prvi čovek "Gasproma". Pored "Južnog toka" naši susedi sa ruskim parterima razgovarju i o eksploataciji nafte i gasa u Jaranu ali i budućnosti "Ine".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.