Srpski tajkuni gazde najvećih gubitaša

Izvor: Večernje novosti, 30.Jan.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski tajkuni gazde najvećih gubitaša

STO srpskih firmi trenutno ima blokirane račune, zbog duga od čak 117,3 milijarde dinara, što je gotovo milijardu evra! Među njima je i 40 preduzeća koja pojedinačno duguju više od milijardu dinara. Na listi najvećih dužnika su firme poznatih srpskih bisnismena - Miroslava Bogićevića, Gorana Perčevića, Željka Žunića, Dragana Đurića, Mila Đuraškovića... Milijardu evra je samo deo njihovog duga i to onaj koji je dospeo za naplatu, na šta treba dodati i kamatu. Ubedljivo najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << dug imaju preduzeća Miroslava Bogićevića, vlasnika "Farmakoma", koja su u blokadi "teškoj" 13 milijardi dinara, pokazuju podaci odeljenja prinudne naplate Narodne banke Srbije, sa stanjem na dan 31. decembar 2014. Ovu "crnu listu" predvode upravo dve Bogićevićeve firme: somborska "Fabrika akumulatora" sa dugom od 4,4 milijarde dinara, i "Mlekara Šabac" sa 3,6 milijardi dinara. Svi računi obe ove firme blokirani su, bez prekida, ukupno 624 dana. Više od milijardu dospelog duga imaju i "Zajača" iz Loznice i Rudnik "Lece", takođe u njegovom vlasništvu. Na spisku dužnika u blokadi nema matičnog preduzeća "Farmakom", s obzirom na to da je u stečaju od septembra prošle godine, pa je time zaštićeno od prinudne naplate.GODINE KADA bi se dani blokade ovih sto najvećih dužnika "nanizali" jedan na drugi, dobio bi se rezultat od 88 godina neprekidne blokade! Stotinu firmi, zbog duga od 117,3 milijarde dinara, u blokadi su ukupno 32.472 dana. Bogićevićevim firmama "za petama" su, po iznosu duga, novosadska Agencija za krizni menadžment (3,25 milijardi), "Finam skin" iz Beograda (tri milijarde), potom "Agroživ" iz Žitišta (2,8 milijardi dinara)... Na listi je i preduzeće Gorana Perčevića, "Interkomerc agrar" sa 680 miliona dinara blokade. Uz to, firma "Lavera", koja se takođe povezuje sa ovim biznismenom, u blokadi je 1,18 milijardi dinara. Računi "Nibens" korporacije, u vlasništvu Mila Đuraškovića, blokirani su zbog duga od 2,56 milijardi, dok "Mera invest", koja se preko kiparskog vlasnika povezuje sa Markom Miškovićem, ne može da raspolaže novcem sa svojih računa zbog dospelog duga od 802 miliona dinara. Tu su i preduzeća Željka Žunića: "Beohemija-inhem", koja je blokirana zbog dospelog duga od 2,36 milijardi, "Dalija" sa blokadom od 2,48 milijardi. I "Zekstra" firma Dragana Đurića, u blokadi je od 1,82 milijarde dinara.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PLIVAJU U PARAMA, A NA ČELU DUŽNIČKIH FIRMI: Srpski tajkuni gazde najvećih gubitaša!

Izvor: Press, 30.Jan.2015

Sto srpskih firmi trenutno ima blokirane račune, zbog duga od čak 117,3 milijarde dinara, što je gotovo milijardu evra! Među njima je i 40 preduzeća koja pojedinačno duguju više od milijardu dinara. Na listi najvećih dužnika su firme poznatih srpskih bisnismena - Miroslava Bogićevića,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.