Srpske banke snizile kamate na keš kredite

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Apr.2016, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske banke snizile kamate na keš kredite

BEOGRAD - Bankari su proteklih meseci smanjivali kamatne stope na keš kredite. Niža kamata znači i jeftinije zaduživanje za građane, koji su i sad već prezaduženi.

Većina onih koji već imaju bankarski teret svakog meseca, usled nižih kamatnih stopa u ovom trenutku i manjka novca u budžetu pribegavaju refinansiranju postojećih kredita.

Pre samo dve godine zaduživali smo se po kamatnoj stopi na keš kredite od čak 21 odsto, a na refinansirajuće kamata je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << išla i do 23 procenta u pojedinim bankama.

Danas su banke prinuđene da obaraju kamate kako bi uspele da plasiraju kredite, a na to je uticalo i smanjenje referentne kamatne po kojoj je moguće uzeti keš kredit ide i od 7 odsto.

Za keš kredit od 200.000 i sa periodom otplate od 36 meseci banci na kraju vraćate 232.000 dinara, što je upola manje u odnosu na pre dve godine. Prilikom uzimanja kredita potrebno je i proveriti sve troškove koje banka naplaćuje, jer je uz prisutan trend smanjenja kamatnih stopa primećen I obrnut u pogledu dodantih troškova.

Tako se vrlo lako može dogoditi da banke reklamiraju nominalnu kamatnu stopu od 6 odsto, a ada sa svim troškovima efektivna kamatna stopa pređe 10 procenata.

Za one koji žele da refinansiraju postojeće kredite kamate su u suštini iste kao i za keš kredite što za tu vrstu bankarskih proizvoda znači i kamatu manju za trećinu u odnosu na 2014. godinu.

Građani bi, međutim, trebalo da znaju da se refinansiranje trenutno isplati, ali da će u slučaju da novim kreditom refinansiraju dugoročne obaveze, koje su vezane za euribor, iznosi rata rasti kako bude rasta i euribor.

Prilikom zaduživanja, građani bi trebalo da obrate pažnju i precizno da sagledaju svoje finansijske mogućnosti, a da iznos kredita prilagode svom budžetu i što kraćem periodu otplate.

Duži period otplate znači nižu ratu koja je u prvi pogled mnogo primamljivija, ali to znači i duži period otplate kredita i veći iznos po osnovu kamate koji ćete na kraju vratiti banci.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.