Srbija se još nije povratila od krize iz 2008.

Izvor: Blic, 10.Okt.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se još nije povratila od krize iz 2008.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. godini biće 2,5 odsto, ocenio je guverner NBS Dejan Šoškić, pre svega na bazi rasta privatnih investicija. On je kazao da Srbija još nije dostigla nivo BDP-a pre krize 2008. godine, ali da očekuje da ukoliko ne bude velikih privrednih šokova na međunarodnom tržištu, u narednoj godini Srbija povrati pretkrizni nivo privrednih aktivnosti

Šoškić je dodao je da u prvom tromesečju 2011. godine zabeležen rast BDP-a od 1,6 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u drugom tromesečju zabeležen je pad od 0,5 odsto, a u trećem tromesečju se očekuje rast BDP-a od 0,5 odsto zbog dobre poljoprivrdne sezone.

Guverner je rekao i da se očekuje nastavak smanjenja inflacije u Srbiji i da će krajem septembra biti jednocifrena inflacija na godišnjem nivou.

"Cene hrane su stabilizovane, rast regulisanih cena je usporen, a na tržišu može da se uoči relativno niska agregatna tražnja tako da ne očekujemo dodatne pritiske i verujem da će dezinfaltorni faktori biti dominantni", kazao je Šoškić na konferenciji za novinare.

Dinar stabilan

Prema rečima Šoškića, kurs dinara je stabilizovan od kraja jula, a stabilnim kretanjima na deviznom tržištu doprinelo je i sklapanje stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Guverner je istakao da je inflacija je u poslednjem tromesečju oko nule i da se može reći da je markoekonomski sistem Srbije povratio stabilnost u pogledu kretanja cena.

Prema rezultatima ankete, dodao je on, inflatorna očekivanja su počela da padaju i u oktobru su sa osam odsto pala na sedam odsto. Šoškić je kazao da je referentna kamatna stopa snižena za 0,5 procentnih poena na 10,75 odsto i da se može očekivati nastavak kretanja referentne kamatne stope u skladu sa kretanjem inflacije u Srbiji.

Povezane vesti: Slab dinar nikome ne odgovara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.