Izvor: KreditniCentar.rs, 07.Okt.2011, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija najgora za biznis u regionu

Srbija se po uslovima poslovanja u konkurenciji zemalja regiona ponovo našla na samom dnu. Nova lista koju je objavio američki časopis „Forbs“ pokazuje da se Srbija, među 134 zemlje, pozicionirala na 93. mesto i da je za godinu dana pala za 12 pozicija. Ispred nas su i Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, te države poput Tunisa, Gane, Zambije... Od suseda je bolje pozicionirana i Makedonija, te Albanija i BiH, koje su zauzele 64, odnosno 84. mesto.U „Forbsu“ navode da su Srbiji potrebne strukturne >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << ekonomske reforme, a da su upravo one „zapele s početkom krize“.
- Veliki izazovi su visoki vladini izdaci za plate, penzije i pomoć nezaposlenima, te sve veća potreba za državnim zajmovima, rast spoljnog duga, stagniranje investicija i pad prihoda od privatizacije. Drugi ozbiljni problemi su neefikasno pravosuđe, visok nivo korupcije - navode u „Forbsu“.
Srbija je najlošije pozicionirana u oblasti monetarnih sloboda, koje uključuju inflaciju i kurs, gde je zauzela 118. mesto. U oblasti poreskih opterećenja smo zauzeli 100. mesto, dok smo u korupciji bolji za 36 pozicija.
Lošija vest je da smo ukupno za godinu dana pali za 12 mesta, a da su susedi istovremeno poboljšavali uslove poslovanja. BiH je za godinu dana popravila poziciju za 17 mesta, Makedonija i Slovenija za po jedno, Hrvatska za sedam.
U Agenciji za promociju izvoza SIEPA kažu da podaci „Forbsa“ nisu alarmantni, ali da „jesu zabrinjavajući“.
- Pad Srbije i bolja rangiranost regiona treba da opomene i centralnu i lokalnu vlast. Srbiji je rak-rana korupcija, a mandat nad ovim problemom ima samo Ministarstvo pravde. Drugi gorući problem je infrastruktura, a i ovde je resorno samo jedno ministarstvo - kažu u SIEPI.
Podsećaju, međutim, da je Srbija poboljšala svoj kreditini rejting. OECD je prošle godine podigao ocenu za Srbiju sa 7 na 6. Agencije „Fič“ i S&P su podigle rejting sa BB minus na BB stabilno.
Privrednici smatraju da su za lakše poslovanje neophodne poreske olakšice, te smanjenje državnih nameta. U Austriji, recimo, ugostitelj ima 16 mesečnih izdvajanja, u Španiji 19, a u Srbiji 38. Takođe je neophodno i podizanje nivoa tehnološke opremljenosti, jer je prosečna starost mašine u Srbiji skoro 30 godina.
- Investitori žele vladavinu prava, transparentno poslovanje na koje su navikli, bez sive ekonomije. Neophodno je smanjiti i opširne birokratske procedure - kaže za „Blic“ Gustavo Navaro, generalni direktor „Holcima“ i član Američke privredne komore.
- Očito je da knjiga s preporukama kako poboljšati poslovanje nije zatvorena, prvenstveno u oblasti konkurentnosti i birokratije. S druge strane, mislim da je reč o raskoraku nečega što je urađeno, a što se ne primenjuje. Vlada je prošle godine zakonima i propisima olakšala poslovanje. To su konstatovali i u Savetu stranih investitora, mada oni i dalje daju veliki broj primedaba - kaže Bajec za „Blic“.
U Privrednoj komori Srbije kažu da je ključna mnogo jača komunikacija privrede i Vlade.
- Ne mogu se donositi zakoni, a da se za mišljenje ne pita privreda, čije poslovanje ti zakoni i uređuju. O uslovima poslovanja, naime, najbolje znaju oni koji probleme svakodnevno trpe - zaključio je za „Blic“ predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.
Izvor: blic.rs

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.