Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija može da bude jedan od najvećih proizvođača repe

Šećerna repa po hektaru donosi tri puta veći prihod nego kukuruz, na primer, pa Srbija može da bude jedan od najvećih proizvođača šećerne repe, izjavio je danas generalni direktor fabrike šećera "Crvenka" Petros Gemincis.

On je istakao da postoji prostor za povećanje prinosa, pa i prihoda po hektaru, što bi doprinelo celokupnom razvoju poljoprivrede u Srbiji.

Kao i decenijama unazad i danas je u toj fabrici šećera potpaljivanjem krečne peći označen početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vađenja i prerade šećerne repe, a Gemincis je naveo da se time nastavlja tradicija duža od veka, jer se krečna peć danas palila 103. put za 104 godine, koliko postoji fabrika.

- Naša istorija duža od veka, uz iskustvo, znanje i angažman zaposlenih, ohrabruju nas da gledamo u budućnost sa optimizmom. Naša vizija je još više repe, veća proizvodnja i veći izvoz - rekao je Gemincis.

Kako je istakao, to je industrija koja čvrsto stoji na svojim nogama i ne koristi ni dinar subvencija, a zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, dok istovremeno izvozi ozbiljne količine šećera u Evropsku uniju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, koji je takođe prisustvovao potpaljivanju peći, poručio je da je fabrika "Crvneka" decenijama unazad okosnica privrednog razvoja u tom delu Srbije.

Kako je rekao, ta fabrika je osnov je za egzistenciju stotina porodica u tom kraju i ključni partner mnogobrojnim kooperantima i poljoprivrednim proizvođačima.

Izrazivši zadovoljstvo što je u Crvenki, on je rekao da ta fabrika predstavlja jednu od uspešnijih privatizacija kojima se, dodao je, ne možemo se pohvaliti da ih je u prethodnom periodu bilo mnogo.

- Fabrika šećera 'Crvenka' i partneri iz Grčke, 'Helenic Šugar', jedan su od pozitivnih primera - rekao je Radojević, a saopštila Pokrajinska vlada.

Radojević je istakao da mere podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mogu da budu korisne i proizvođačima i prerađivačima repe.

- Do kraja ove godine biće realizovana značajna sredstva kada su u pitanju subvencionisanje i dodela bespovratnih sredstava za izgradnju eksploatacionih bunara i sistema za navodnjavanje, što može da doprinese razvoju proizvodnje šećerne repe - rekao je Radojević.

Ove godine će se predviđenim subvencijama obezbediti i pokrivanje novih 4.000 do 5.000 hektara sistemima za navodnjavanje, podvukao je on.

Radojević je naglasio i da će Pokrajinske vlada učiniti maksimalan napor da se kroz saradnju sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom poboljša privredni ambijent.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.