Srbija je u energetskoj krizi

Izvor: B92, 15.Sep.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je u energetskoj krizi

Svaki dan odugovlačenja u nabavci energenata znači veći rizik od energetske nestabilnosti, veće troškove uvoza i otvara prostor za mešetare i zelenaše.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je u intervjuu Blicu istakla da Srbija već duže od decenije nije energetski bezbedna zemlja u sektoru gasa, nafte i u elektorenergetici.

"Srbija je u energetskoj krizi, samo mi se čini da to niko ne govori", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na poplave koje su direktno ugrozile stabilnost EPS-a, ali i na krizu u odnosima Rusije i Ukrajine.

"Na to nismo mogli uticati, ali smo mogli da gradimo nove elektroenergetske kapacitete. Međutim, Srbija već tri decenije nije izgradila novu elektranu", izjavila je Mihajlovićeva.

Srbija gas dobija samo iz pravca Rusije, što znaci, kako je navela, da nas svaki prekid u snadbevanju direktno ugrožava.

"Upozoravala sam da je neophodan brzi dogovor oko ispumpavanja vode iz kopova i uporedo sa tim hitna nabavka uglja. Lakše je i jeftinije svaki dan dopremiti železnicom potrebne količine uglja i skladištiti na deponijama i time smanjiti potrebu za uvozom struje", izjavila je potpredsednica Vlade.

Skladište Banatski dvor je napunjeno, rekla je ministarka, izrazivši uverenje da se pregovara i o skladištenju gasa u Mađarskoj.

"Ne smemo međutim izgubiti iz vida da svaka zemlja najpre vodi računa o sopstvenoj energetskoj bezbednosti.Ukoliko Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji na trasi gasovoda zatreba gas, ona će zatvoriti svoja skladišta bez obzira na dogovore", istakla je potpredsednica vlade.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mihajlović: Srbija je u energetskoj krizi

Izvor: Studio B, 15.Sep.2014

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da svaki dan odugovlačenja u nabavci energenata znači veći rizik od energetske nestabilnosti, veće troškove uvoza i otvara prostor za energetske zelenaše...Ona je u intervjuu Blicu istakla da Srbija već duže od decenije nije energetski bezbedna...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.