Srbija i uz napredak ispod proseka u ekonomskim slobodama

Izvor: Beta, 27.Jan.2015, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i uz napredak ispod proseka u ekonomskim slobodama

BEOGRAD, 27. januara 2015. (Beta) - Srbija je napredovala na indeksu ekonomskih sloboda zauzevši 90. mesto, ali je i dalje ispod svetskog i regionalnog proseka, saopštila je u utorak Heritidž fondacija (Heritage) koja je listu sačinilia u saradnji s Vol strit džurnalom (Wall Street Journal).

Korupcija je u Srbiji i dalje široko raspostranjena i nedostatak nezavisnosti i transparentnosti u pravosudnom sistemu nastavlja da podriva vladavinu zakona i poverenje investitora, navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u izveštaju i dodaje da će tranziciju ka otvorenijoj i dinamičnijoj tržišnoj ekonomiji zahtevati značajnu posvećost dubokim istitucionalnim i strukturnim reformama.

U odnosu na prethodnu godinu Srbija je popravila rezultat za 0,6 poena s poboljšanjima u pet od 10 ekonomskih sloboda, medju kojima su sloboda od korupcije, imovinskih prava i monetarnih sloboda, dok je zabeležen "veliko pogoršanje u kontroli državne potrošnje".

Srbija je od 43 rangirane evropske zemlje zauzela 37 mesto, navodi Fondacija Heritidž.

U poslednjih pet godina, Srbija je indeks ekonomskih sloboda podigla za dva odsto i sada je prvi put ušla u kategoriju "umereno slobodna", s 90. mestom od 186 rangiranih.

U izveštaju se navodi da premijer Alakesadn Vučić nastavlja reforme budžeta, privatizaciju i evropske integracije.

Privreda Srbije je privukla značajne investicije u proizvodnju i usluge kako bi se integrisala u medjunarodni ekonomski sistem, ali je rast i dalje trom, dok je nezaposlenost velika.

U kategoriji slobodnih zemalja nalazi se pet država - Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Australija i Švajcarska.

Najbolje plasirane članice Evropske unije su Estonija na 8. mestu, Irska na 9, i Danska na 11. Slede SAD na 12, pa Velika Britanija na 13. mestu.

Najgore plasirana zemlja iz EU je Grčka na 130. mestu koja je i jedina članica Unije u kategoriji "uglavnom neslobodne".

Najgore plasiranje zemelje na svetu su Severna Koreja, Kuba i Venecuela, koje su u kategoriji "represivne". U toj kategoriji su dve evropske države - Belorusija na 153. mestu i Ukrajina na 162. mestu.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.