Srbija i Hrvatska zajednički na tržišta arapskog sveta

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Hrvatska zajednički na tržišta arapskog sveta

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske je u 2011. dostigla je 900 miliona dolara, može biti mnogo veća od milijardu dolara, jer postoji veliki prostor za unapredjenje saradnje dve zemlje u gotovo svim privrednim granama, ocenio je direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu Drenislav Žekić.

Direktor Žekić je za Tanjug rekao kako su značajne mogućnosti za zajednički nastup Srbije i Hrvatske na tržištima trećih zemalja, posebno u arapskom svetu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otvara velike sanše za unapređenje privrednog potencijala obe države.

Žekić je primetio da će 2013. Hrvatska postati članica Evropske unije (EU), pa će za sve srpske firme koje nastupaju na tržištu susedne države to biti veliko, otvoreno, evropsko zajedničko tržište, dok Srbija za Hrvatsku ostaje članica Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA) sa drugačijim uslovima privređivanja.

- Srbija ima potpisane trgovinske ugovore sa Rusijom, sa delom arapskih zemalja. To je ujedno i prilika da i hrvatske i srpske firme zajednički nastupaju na tim tržištima i ostvare mnogo veće efekte, nego što to u ovom trenutku idući samostalno - smatra Žekić.

Žekić smatra i da će po ulasku Hrvatske u evropsko zajedničko tržište, srpska privreda koja dolazi na tržište te zemlje imati niz koristi. Prema Žekiću, privrede Srbije i Hrvatske su komplementarne i zajednički bi mogle dobro da se plasiraju na svetskim tržištima, pre svega, u arapskom svetu.

PKS je, u cilju unapređenja ekonomske saradnje dveju zemalja, otvorila predstavništvo u Zagrebu koje je zvanično počelo sa radom 1. aprila, što je Hrvatska gospodarska komora još odranije učinila, podsetio je Žekić,

i dodao da više od 200 hrvatskih firmi deluje u Srbiji.

Sa druge strane, malo srpskih firmi direktno posluje u Hrvatskoj pa je jedan od ciljeva predstavništva PKS u Hrvatskoj da bude povećano njihovo prisustvo na tržišu te zemlje.

- Ostvarili smo dosta kontakata sa privrednicima iz Hrvatske koji su zainteresovani za povezivanje sa srpskom privredom i obrnuto. Postoji kapital iz Srbije kojem je interes da dodje i u Hrvatsku i na evropsko tržište - naglasio je Žekić.

Prema Žekiću, nova hrvatska vlada je znatno otvorenija za strana ulaganja, uključujući i investicije iz Srbije.

- Mislim da su se stvorili i društveni i politički i ekonomski uslovi da to bude mnogo jednostavnije - dodao je direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu Žekić.

Povezane vesti: Album bivših članova Azre objavljen i u Srbiji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i Hrvatska zajednički na tržištima arapskog sveta

Izvor: Kurir, 08.Apr.2012

Direktor predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Zagrebu Drenislav Žekić kazao kako su značajne mogućnosti za zajednički nastup Srbije i Hrvatske na tržištima trećih zemalja, posebno u arapskom svetu..BEOGRAD - Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske je u 2011. dostigla je 900 miliona...

Nastavak na Kurir...

Srbija i Hrvatska zajednički na tržišta arapskog svijeta

Izvor: Capital.ba, 08.Apr.2012

BEOGRAD, Spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Hrvatske je u 2011. dostigla je 900 miliona dolara, može biti mnogo veća od milijardu dolara, jer postoji veliki prostor za unapređenje saradnje dvije zemlje ..

Nastavak na Capital.ba...

Srbija i Hrvatska zajedno na tržištu arapskog sveta

Izvor: Večernje novosti, 08.Apr.2012

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske je u 2011. dostigla je 900 miliona dolara, može biti mnogo veća od milijardu dolara, jer postoji veliki prostor za unapređenje saradnje dve zemlje

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.