Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2015, 04:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bez igde ičeg svoga

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za prodaju 58,1 odsto Telekoma Srbija. Zainteresovani mogu da se jave do 2. avgusta, a ako sve bude u zakonom predviđenim rokovima, paraf na ugovor sa novim vlasnikom mogao bi da se stavi tek 16. jula sledeće godine. O neobavezujućim ponudama i ponuđačima javnost će malo znati, jer će se ti podaci čuvati kao - poverljivi.

- Država traži kupca Telekoma jer u kasi nema para. To što će novac stići tek za godinu dana, ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ne menja na stvari jer će i tada državna kasa biti prazna - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović. On odluku o prodaji Telekoma smatra pogrešnom "jer se ne prodaje samo firma, nego tržište".

- To ozbiljne države ne rade, ali mi i nismo ozbiljna država - navodi Stevanović.

Njegov kolega Saša Đogović misli drugačije. On kaže da je privatizacija Telekoma neophodna, i to zato jer sa većinskim državnim vlasništvom i nedovoljno profesionalnim menadžmentom ova kompanija ne može da izdrži buduću konkurenciju.

- Smatram da bi bilo najbolje da investicioni fondovi uđu u posed ove kompanije i da profesionalnim upravljanjem podignu vrednost njenih akcija - kaže Đogović. On dodaje da država ipak ne bi trebalo da proda celokupan udeo nego da ostavi deo akcija u svom vlasništvu.

Mlađen Kovačević podseća da nam nije ostalo još mnogo dobrih državnih preduzeća.

- Još nije prodata Komercijalna banka, ali i njena prodaja je na putu. Tu su i Energoprojekt, Aerodrom "Nikola Tesla", RTB Bor, PKB... Smatram da je neracionalno prodavati "zlatne koke" - kategoričan je dr Kovačević.

Sa njim se slaže Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju. On ide korak dalje i za "Vesti" ocenjuje da je prodaja Telekoma "u skladu sa diktatom MMF da Srbija ostane bez igde ičeg svoga".

Ovo je treći put da je Telekom na prodaju. Poslednji pokušaj, pre četiri godine, nije uspeo. Tada je austrijski Telekom ponudio manje od milijardu evra za polovinu preduzeća, a čitavo je bilo procenjeno na 2,2 milijarde evra. I sada se kao glavni zainteresovani pominju Dojče Telekom i Telekom Austrije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.