Sramotno: Ni ministarstva ne plaćaju poreze na vreme

Izvor: Blic, 19.Nov.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sramotno: Ni ministarstva ne plaćaju poreze na vreme

Vlada Srbije za dve nedelje razmatraće izmene Zakona o poreskom postupku, kojima će Poreskoj upravi biti dato ovlašćenje da obelodani imena najvećih dužnika državi na ime poreza i doprinosa, a kako „Blic“ saznaje, na listi dužnika se nalaze i ministarstva u Vladi Srbije i pojedine državne institucije.

U Ministarstvu finansija kažu za "Blic” da izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji, kojima bi bila ukinuta zabrana objavljivanja imena dužnika, još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu bile na Vladi, a da moraju da idu i u Skupštinu.

- Na izmenama se radi, treba da se usaglasimo i sa premijerom i očekujemo da se sve završi do kraja ove godine - kaže za "Blic” Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Fond PIO nemoćan

Na pitanje da li Fond PIO može da ukaže državnim institucijama na poslodavce koji ne uplaćuju doprinose, direktorka fonda Dragana Kalinović kaže da je to moguće evidentiranjem poslodavaca koji nisu podneli M4 obrazac. „Ali kako se podnošenje za tekuću godinu obavlja u narednoj, PIO fond kasno saznaje ko nije plaćao doprinose. Tada samo možemo podneti prekršajne prijave", objasnila je Kalinovićeva.

Međutim, pre tačno mesec i po dana u Vladi Srbije su nam rekli da je nacrt izmena zakona spreman i da će ga ministri razmotriti do kraja oktobra. Ovaj rok biće probijen za najmanje mesec dana, jer su nam juče ponovo poručili da su izmene u proceduri i da bi trebalo da budu na Vladi za oko dve nedelje.

Prema najavama, Poreska uprava bi svakog meseca trebalo da objavljuje imena 100 najvećih dužnika za poreze i doprinose.

- Kod fizičkih lica otkrićemo ime i prezime i visinu duga, a kod pravnih naziv preduzeća ili institucije, ime vlasnika i dugovanje. Biće tu i imena poznatih privrednika, javnih preduzeća, te državnih institucija i ministarstava - kaže izvoz "Blica” iz Poreske uprave, i dodaje da se spisak dužnika svakodnevno produžava.

Dugovanja

- Doprinosi za PIO 170

- Doprinosi za zdravstveno osiguranje 87

- Doprinosi za nezaposlena lica 11

Dugovanja za poreze 100

(milijarde dinara, avgust 2011.)

Prema najnovijim podacima, preduzeća za poreze i doprinose duguju oko 370 milijardi dinara, što je za 130 milijardi više nego u avgustu ove godine. To u Fondu PIO stvara sve veću rupu, koju krpi ionako plitka državna kasa, a neodrživost penzionog sistema sve je izvesnija, znajući podatak da za jednog penzionera radi nešto više od jednog radnika.

Mehanizme koji će naterati poslodavce da redovno uplaćuju doprinose pre dve godine je prvi obećao Mlađan Dinkić, tadašnji ministar ekonomije. Predlog da se imena dužnika objavljuju početkom 2011. dao je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Penzioner na radnika

U Srbiji na jednog penzionera ide 1,1 radnik, a u Evropi, koju takođe brine održivost penzijskog fonda, za jednog penzionera rade tri zaposlena. Stopa zaposlenosti u Srbiji je 47 odsto. U Evropi zaposlenost je 65 posto, a stav Evropske komisije je ipak da je stopa niska i da će sve veći broj penzioneri ugroziti budžete.

- Ne treba nikoga štititi, a javno objavljivanje dužnika imaće i preventivnu ulogu u plaćanju poreza. Zakon bi trebalo da stupi na snagu do kraja ove godine - izjavio je Radosavljević nakon što je podneo inicijativu za objavljivanje imena poreskih dužnika sredinom jula ove godine.

U Poreskoj upravi polaze od toga da rukovodiocima javnih i privatnih preduzeća, a posebno ministarstvima, ne ide u prilog da budu na stubu srama. Smatraju čak da bi obelodanjivanje dužnika bilo efektnije od dosadašnjih mera.

Poreska uprava je za prvih devet meseci 2011. podnela 1.700 krivičnih prijava i oko 50.000 prekršajnih zbog neplaćanja. Kazne po ovim prijavama nisu male, od 100.000 dinara do milion dinara za pravno lice i od 5.000 do 50.000 za odgovorno u preduzeću. Koliko je, međutim, poslodavaca i platilo novčanu kaznu, znaju samo sudovi, gde postupci u proseku traju i dve godine.

Izvor "Blica” iz Poreske uprave tvrdi da će otkrivanje imena dužnika biti prvi korak u boljoj naplati doprinosa, a da efekte drugog poteza treba očekivati od početka 2012. godine.

- Uplatu doprinosa tada će početi da kontrolišu banke. Poslodavac praktično ne bi mogao da isplati zaradu a da pre toga ne izmiri obavezu prema državi i radnicima. Ovakav predlog Poreske uprave je prihvatilo Ministarstvo finansija i očekujemo da bude unet u Zakon o poreskoj administraciji do kraja ove godine. Tada je na potezu Narodna banka Srbije - kaže naš izvor.

Poreska uprava bankama će obezbediti softver pomoću koga će bankari moći da uđu u poresku bazu i vide kako je poslodavac plaćao doprinose. Ovakvo rešenje je najsličnije onome što je nekada radila Služba društvenog knjigovodstva SDK.

U regionu bolji od nas

Dugovanja za doprinose u susednim zemljama minimalna su jer su one sistem uplate i kontrole učinile efikasnijim. U Hrvatskoj, recimo, poslodavac mora da dostavi dokaz banci da je uplatio doprinose. Bez toga nema nikakvih isplata, pa ni plata. U Makedoniji se plata i doprinosi moraju isplatiti najkasnije do 15. u mesecu. Ako firma kasni s uplatom, Poreska uprava u roku od sedam dana blokira račun kompanije i povlači svoj deo novca zajedno sa platom radnika. Za svaki dan kašnjenja kamata je 0,3 odsto.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Van pameti

Izvor: Blic, 20.Nov.2011, 04:00

Prevazilazimo sve granice. I mogućeg i nemogućeg. Sada saznajemo da i neka ministarstva ne plaćaju poreze i doprinose. Da li je i to moguće? Da, zašto da ne, rekli bi neki. Ne, zaista, pa to je već opšte rasulo u državi, objašnjavali bi drugi...Da li kontrolni organi išta mogu prekršiteljima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.