Snouden nominovan za nagradu Saharov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden nominovan za nagradu Saharov

Odbegli američki špijum Edvard Snouden nalazi se među deset ličnosti i organizacija koji su nominovani za prestižnu nagradu "Saharov" koja se dodeljuje borcima za ljudska prava, saopšteno je danas iz Evropskog parlamenta.

Uz Snodena, koji je svetu otkrio globalne razmere prisluškivanja američkih i britanskih tajnih službi i trenutno uživa politički azil u Rusiji, nominovani su i "zviždači" Antoan Deltur i Stefani Žibo, koji su razotkrili kako međunarodne korporacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbegavaju porez preko filijala u Luksemburgu i mahinacije u švajcarskoj banci UBS.

Među predloženima su i Boris Nemcov, ruski opozicionar koji je pre pola godine ubijen u Moskvi i Nađa Šavčenko, pilot ukrajinske avijacije kojoj se u Rusiji sudi zbog ubistva dva ruska novinara koji su poginuli u vazdušnom napadu na pobunjenički kontrolni punkt u Ukrajini.

Velike šanse da dobiju nagradu imaju Raif Badavi, saudijski bloger koji je zbog uvrede islamske vere osuđen na deset godina zatvora i 1000 udaraca bičem i Edna Adan Ismaili, Somalijka koja vodi kampanju protiv genitalnog sakaćenja žena.

Venecuelanska opoziciona grupa Ujedinjena demokratija, čiji su mnogi pripadnici zatvoreni zbog svojih aktivnosti, predložena je za kolektivnu nagradu.

Tri kandidata sa ove liste ući će u uži izbor, a konačnu odluku će doneti šefovi poslaničkih grupa EP krajem godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.