Snižavanjem temperature spasavaju život bebama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2016, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snižavanjem temperature spasavaju život bebama

Od početka godine u Institutu za neonatologiju lečeno je deset beba, koje su nakon rođenja bile životno ugrožene, posebnom metodom koja podrazumeva snižavanje telesne temperature, čime je bebama spašen život i sprečeno oštećenje mozga.

Direktorka Instituta Milica Ranković Janevski rekla je Tanjugu da se ta metoda već tri godine primenjuje u ustanovi koju vodi i da je poraslo interesovanje za njenom primenom, jer su lekari u porodilištima shvatili koliko je važna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Ona se zasniva na snižavanju telesne temperature, postoji poseban aparat i posebno odelce za bebu. U vrlo kontrolisanim uslovima se postupno snižava telesna temperatura do 33,5 stepeni", objasnila je Ranković Janevski.

Ona je dodala da se niska temperatura zadržava 72 sata i da tada sledi postupno zagrevanje bebe i da se za to vreme prati pacijent, ali i električna aktivnost mozga, jer je mozak najugroženiji.

Metoda je, kako kaže, važna za preživljavanje beba, ali i da se sačuva dobra funkcija mozga kod novorođenčeta.

"Ova metoda- Indukovana hipotermija - usporava metabolizam nervnih ćelija- moždanih ćelija, pa tako usporava i mogućnost nastanka tih oštećenja", rekla je ona pred početak stručnog skupa pod nazivom "Novine u neonatologiji".

Indukovana hipotermija samo je jedna od tema današnjem skupa na kome će se još govoriti i o tretmanu blizanaca, infekcijama- gljivičnim i virusnim, kao i metodi kontakt na kožu, koja je u svetu dobro prihvaćena, a koju je prvi uveo Instuitut za neonatologiju.

Osim predavača iz Srbije na skupu učestvuju i strani predavači, a Ranković Janevski kaže da je to prilika da se razmene iskustva, sagledaju novine u svetu i nešto od njih primeni i kod nas u praksi.

"Naši rezultati, kada je u pitanju neonatologija, su iz godine u godinu sve bolji pratimo svetske trendove", naglasila je ona i dodala da osim znanja za dobre rezultate neophodna i odgovarajuća oprema, ali i medikamentozna terapija.

Po preživljavanju prevremeno rođene dece, kako kaže naša sagovornica, Institut može da se poredi sa svetskim centrima, jer je preživljavanje beba od 1.500 grama 90 do 100 odsto, novorođenčadi ispod 1.000 grama oko 60 odsto, a za bebe rođene od 400 grama oko 40 odsto.

Predsednik Društva za perinatalnu medicinu Srbije i jugoistočne Evropu Nebojša Radunović podsetio je da je bivša Jugoslavija bila jedna od osnivača Udruženja za perinatalnu medicinu Evrope, pa je samim tim i Srbija zemlja sa tradicijom u toj oblasti.

"To je težak posao koji zahteva dosta požrtvovanja i nosi dosta neizvesnosti, jer jedna prevremeno rođena beba zahteva mnogo više nego beba koja je na vreme rođena", naglasio je Radunović.

On je dodao da se u neonatologiji stalno mora podmlađivati medicinski kadar, ali i oprema na svakih pet do sedam godina.

"Svake godine imamo stručni sastanak što govori da su ljudi koji vode neonatologiju svesni svog zadatka, da se razgovara, razmenjuju iskustva, kaže šta ima novo", zaključio je Radunović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.