Smederevska Palanka - najgori primer bahaćenja

Izvor: B92, 27.Jul.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevska Palanka - najgori primer bahaćenja

Beograd -- Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kritikovao je lokalne samouprave, ističući da se neodgovorno ponašaju.

Altiparmakov je kritike opštinama uputio jer su rashodi za kapitalne investicije mnogo pali, a plate u javnom sektoru povećavane, čak i mimo zakona iz 2011.

Kako je rekao za TV N1, novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava će uvesti transparentnost, a to je jedan od prvih poslova koji je pred novim sazivom parlamenta.

Problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa lokalnim samoupravama su nastali prethodnim zakonom iz 2011. godine koji je Fiskalni savet kritikovao i koji je, navodi on, na haotičan način, uzeo 40 milijardi dinara sredstava iz budžeta i prelio ih na lokalne samouprave.

Kako navodi, stvari se od 2013. pomalo menjaju i sada je ostalo još osam milijardi dinara vratiti Republici.

Upitan da li je strah opština od bankrota opravdan, s obzirom na to da u Srbiji postoje lokalne samouprave koje su već zadužene za tri godišnja budžeta, kao na primer Smederevska Palanka, Altiparmakov kaže da je upravo ta lokalna samouprava jedan od najnegativnijih primera.

Smederevska Palanka se neodgovorno odnosi prema novcu, ima ogromne docnje, poseban je problem upravljanja novcem, dodao je on.

Opštine su trošak za zarade zaposlenih u proseku povećale za četvrtinu i to je počelo sa Zakonom iz 2011. godine, kaže Altiparmakov.

Iz Fiskalnog saveta su ranije saopštili, podseća N1, da npr. Novi Pazar i Prokuplje troše čak 40 odsto budžeta na zaposlene, na šta su iz Novog Pazara poručili da to nije tačno i da su oni na zarade trošili skoro dvaput manje.

Altiparmakov na to kaže da je iz Novog Pazara stigla takva tvrdnja, ali ne i dokaz.

"Lokalne samouprave se neodgovorno ponašaju. Ista pravila koja važe na republičkom nivou moraju da važe i na lokalnom", kaže on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.