Slovenački ministar oduševljen: 2 dobra primera

Izvor: B92, 23.Okt.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački ministar oduševljen: 2 dobra primera

Ruma -- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je sa slovenačkim ministrom poljoprivrede Dejanom Židanom fabriku za proizvodnju voća Donera u Rumi.

Nedimović je nakon obilaska kazao da je ova poseta organizovana uoči sutrašnje zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije, kako bi kolegi iz Slovenije pokazao primere dobrih praksi u Srbiji.

On je dodao da je sa Židanom razgovarao o iskustvima Slovenije u oblasti poljoprivrede, precizirajući konkretno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti sigurnosti hrane i ruralnom razvoju, gde je Slovenija postigla značajne rezultate.

Nedimović je potsetio da će u narednom periodu insistirati na prerađivačkoj industriji i na obnovu mehanizacije, dodajići da će biti odgovoreno i na sve zahteve za investicije koje će biti izmirene iz ušteda.

Ministar poljoprivrede je kazao da će do kraja godine biti isplaćeni i svi dugovi iz oblasti stočarstva.

Židan je rekao da mu je drago što je danas u Srbiji video dva primera dobre prakse kao što je Mitros koji je takođe posetio i fabrika Donera.

On je naglasio da će Slovenija uvek pomoći svojim iskustvima Srbiji u svemu vezano za poljoprivredu.

Fabrika Donera nalazi se u Rumi i prostire se na oko 170 hektara od kojih na oko 100 hektara gaji jabuke.

Najviše voća izvozi na trzište Rusije, a kako su kazali predstavnici te fabrike u planu je da izvoz prošire na tžište Severne Afrike, Indije i Kine.

U planu za narednu godinu je da otvore i hladnjaču kapaciteta 3.500 tona, a da u narednih pet godina celokupna površina voćnjaka bude navodnjavanja i obezbeđena protivgradnom zaštitom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.