Slovačka 16. zemlja u evro zoni

Izvor: B92, Beta, 05.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka 16. zemlja u evro zoni

Bratislava -- Slovačka je od 1. januara ove godine postala 16. zemlja članica Evropske unije u kojoj se kao zvanična valuta koristi evro.

U evro zoni 329 miliona od ukupno 499,7 miliona stanovnika Evropske unije

Slovaci će krunama moći da plaćaju u radnjama do 16. januara, ali kusur se već vraća samo u evrima. Do kraja godine cene će biti označavane i u krunama i u evrima.

Zajedno sa 5,5 miliona Slovaka zona evra od početka ove godine obuhvata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 329 miliona od ukupno 499,7 miliona stanovnika Evropske unije.

Slovačka je, posle duže pauze, prva među preostalim zemljama, novijim članicama EU pešla na evro, na šta su se prilikom ulaska u Uniju obavezale sve države.

Slovaci su odluku prethodne vlade premijera Mikulaša Dzurinde da zemlja uđe u sistem kurseva ERM II, takozvanu čekaonicu za evro, novembra 2005. godine dočekali sa velikim strahovima - da li je nacionalna privreda dovoljno spremna za taj korak.

Bojazan da će Slovacima nova valuta doneti samo poskupljenja i inflaciju, kao Sloveniji koja je na evro prešla 1. januara 2007. godine, otklonjena je činjenicom da u globalnoj ekonomskoj krizi češka kruna, poljski zlot i mađarska forinta ubrzano gube vrednost, za 15 do 25 odsto, dok je kruna, zahvaljujući očekivanju evra, izgubila od jeseni svega 1,5 odsto vrednosti.

Prelazak na evro, i pre nego što je počeo, doneo je slovačkoj privredi jednu vrlo opipljivu korist - nemački koncern Folksvagen odlučio je da, umesto u Češkoj, gde čak ni datum kada bi zemlja prešla na evro nije na vidiku, proizvodnju novog malog štedljivog modela "Ap" počne u Bratislavi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evro za 5 godina vodeća valuta

Izvor: Poslovni magazin, 05.Jan.2009

Slovačka je postala 16. zemlja u kojoj je evro službena valuta i četvrta nova članica kojoj je to pošlo za rukom.Odmah nakon Nove godine u bankomatima širom Slovačke pojavile su se novčanice evra, a s domaćom krunom građani će moći plaćati još dve nedelje. Tako je na desetogodišnjicu Evropske...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.