Skupština o privatizaciji i izboru poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o privatizaciji i izboru poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Skupština Srbije započeće sutra novu sednicu na kojoj će, kao prvu tačku, razmatrati izmene Zakona o privatizaciji. Na dnevnom redu nove sednice je i izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a za tu funkciju predložena je Brankica Jovanović, koja je u mandatu prethodne vlade bila državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Izmenama Zakona o privatizaciji se predlaže da ukupno 17 preduzeća od strateškog značaja za državu, kao i privredni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << subjekti na Kosovu i Metohiji, budu izuzeti u odnosu na postojeći rok za privatizaciju najduže za godinu dana.

Izmene Zakona o privatizaciji omogućiće da se odloži stečaj i prinudna naplata u 17 preduzeća za najviše godinu dana, da bi ona mogla da se uspešno privatizuju, zatim da se ponovo uradi procena imovine preduzeća u roku od 30 dana posle raspisivanja javnog poziva za privatizaciju.

Cilj predloženih izmena zakona je da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju i da se olakša postupak privatizacije. Predložene izmene imaju za cilj i da se  utvrdi realno stanje imovine, obaveza i kapitala u preduzećima i utvrdi njihova  stvarna tržišna vrednost.

Preduzeća koja se izuzimaju od prinudne naplate

Na spisku 17 strateških preduzeća koja će biti zaštićena od poverilaca u narednih godinu dana su: FAP iz Priboja, Poljoprivredni kombinat Beograd - PKB, proizvođač lekova Galenika, Politika AD, Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnik Resavica, RTB Bor, Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja, Trajal iz Kruševca, Fabrika autobusa Ikarbus iz Beograda,  holding preduzeća Kablovi Jagodina, Prva petoletka iz Trstenika (PPT)-TMO ad, PPT Servopupravljači ad, PPT Kočna tehnika ad i PPT Zaptivke ad iz Trstenika.

U tim preduzećima je, kako je navedeno u obrazloženju predloženih izmena zakona, zaposleno oko 25.000 radnika, pa bi odlazak u stečaj tih preduzeća i gubitak posla za veliki broj građana doveo do velikih potresa u Srbiji na socijalnom i privrednom planu.

Vlada Srbije je predložila da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", kako bi se u što kraćem roku stvorile neophodne zakonske pretpostavke za efikasno sprovođenje postupka privatizacije.

Zakonom o privatizaciji predviđena je obavezna privatizacija za subjekte sa društvenim kapitalom najkasnije do 31. decembra ove godine, dok se izmenama predlaže izuzetak u odnosu na propisani rok samo za one koji su aktom Vlade Srbije određeni kao "subjekti privatizacije od strateškog značaja".

Takođe, to se odnosi i na "subjekte privatizacije čije se sedište nalazi ili pretežna delatnost obavlja na teritoriji Kosova i Metohije ili im se imovina nalazi na toj teritoriji".

O izboru poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće na novoj sednici i predlog odluke o izboru Brankice Jovanović za novu poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je parlamentu 29. aprila da za novu poverenicu izabere Jovanović, koja je u mandatu prethodne vlade bila državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nju su kandidovale vladajuće stranke SNS, SPS, PUPS, SDPS, JS, NS, SVM i SPO-DHSS.

Dosadašnjoj poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić, koja je na tu poziciju izabrana na predlog DS, petogodišnji mandat je istekao 5. maja.

Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bira Skupština Srbije većinom glasova, na predlog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a svaka poslanička grupa može da da svoj predlog.

Na dnevnom redu nove sednice, devete u okviru prolećnog zasedanja, biće i izmene Zakona o standardizaciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština sutra o privatizaciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2015

Skupština Srbije započeće sutra novu sednicu na kojoj će, kao prvu tačku, razmatrati izmene Zakona o privatizaciji...Na dnevnom redu nove sednice je i izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a za tu funkciju predložena je Brankica Jovanović, koja je u mandatu prethodne vlade bila državni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

STRATEŠKI VAŽNO: Odlučuje se o odlaganju prodaje 17 preduzeća

Izvor: Kurir, 25.Maj.2015, 10:03

Pred poslanicima će biti izmene Zakona o privatizaciji koje treba da omoguće odlaganje stečaja i prinudne naplate za ove firme za najviše godinu dana..BEOGRAD - Skupština Srbije započeće danas novu sednicu na kojoj će, kao prvu tačku, razmatrati izmene Zakona o privatizaciji...Na dnevnom redu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.