Skuplje meso - (ne)realno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplje meso - (ne)realno

Svinjsko meso u prodavnicama proteklih nekoliko dana poskupelo je od 35 do 40 odsto. Razlog povećanja cene je porast otkupne cene tovljenika koja je, prema tvrdnji proizvođača, tek sada realna i dostigla je evropski prosek.

U mesarama i trgovinskim lancima za kilogram svinjskog buta danas je trebalo izdvojiti oko 530 dinara.

"Strašno. I pre smo kupovali po 300 ili 350 grama, a sad nećemo moći ni 200. Onda možete znati koliko utiče poskupljnje", kažu građani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Mesari ne primećuju da prodaja opada, a trgovci kažu da zbog straha od poskupljenja, neki građani kupuju i više, stvarajući zalihe.

"Kada dođe do skoka cene svežeg mesa i kada mediji to počnu da prate kod potrošača se javlja jedan kratkoročni efekat koji dovodi do toga da se dešava da čak prodaja svežeg mesa skoči. Međutim, svaki trenutak nakon toga dolazi do neminovnog pada prodaje", kažu u jednoj trgovini.

Ministarstvo poljoprivrede krivo je za novi udar na džep građana, smatraju zaštitnici prava potrošača.

"Nepostojanje strategije ministarstva poljoprivrede, neotkupljivanje svinja, nemanje u robnim rezervama svinjskog mesa i drugih prerađevina koje su obavezne da imaju doveo je do toga da su najveći gubitnici u ovom trenutku potrošači koji neće moći sebi da priušte meso i kupovaće različite prerađevine najlošijeg kvaliteta", kaže Goran Papović, Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Za nekoliko dana, svinjske šnicle bi mogle koštati i 550 dinara, a očekivanja su i da će do jeseni cena biti i 600 dinara po kilogramu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.