Skijališta Srbije su rešenje za Jahorinu

Izvor: B92, 24.Apr.2016, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skijališta Srbije su rešenje za Jahorinu"

Spajanje dva skijaška "Skijališta Srbije" i "Jahorine", značajno povećalo priliv turista, ocenio je v.d. direktorra Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić.

Ljevnaić je, na "Ekonomskom forumu Jahorina 2016" u organizaciji Vlade Republike Srpske, na kom je jedna od tema bila i unapredjenje i razvoj Olimpijskog centra Jahorina, preneo iskustva iz domaćih ski centara i izneo plan o tome kako se može, uz optimalno ulaganje, revitalizovati ovaj skijaški centar, saopštila su Skijališta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

On je objasnio da je neophodno da se nastavi sa modernizacijom i rekonstrukcijom Olimpijskog centra Jahorina.

"Ono što je prvo neophodno da se uradi, jeste da se uvede sistem za veštačko osnežavanje, bez kojeg danas ni jedan centar ne bi mogao da funkcioniše i da se osposobe staze na kojima su održane Olimpijske igre", rekao je Ljevnaić.

Navodeći da bi "spajanje domaćih skijališta sa Jahorinom, kao zajednički regionalni proizvod, pojačao u značajnoj meri priliv turista", on je ocenio da je takva turistička ponuda, kao i dalje regionalno povezivanje Srbije i Republike Srpske od strateškog značaja, ali da su dalji koraci predmet dogovora dve Vlade.

Direktor Skijališta Srbije je takodje govorio na Forumu o značaju ski industrije i poslovnim rezultatima njegovog preduzeća.

Navodeći da u svetu postoji više od dve hiljade skijališta, koje poseti oko 120 miliona skijaša, Ljevnaić je istakao da zemlje koje neguju tradiciju ovog sporta broje odlične rezultate u turizmu.

"Srbija je tokom proteklih deset godina uložila više od 110 miliona evra u skijašku infrastrukturu i rezultati su više nego vidljivi. Svake godine imamo povećanje broja domaćih i stranih turista, a samo ove zime 40 posto više", rekao je on.

Dodao je da Skijališta Srbije iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate i da se prihodi ovog preduzeća u poslednje tri godine uvećavaju za 25 odsto.

"Sezona 2015/16. je definitivno obelezila naš rad, s obzirom na to da smo ostvarili odlične rezultate što se tiče posećenosti, ali i ostvarenog prometa. Iako je bilo malo prirodnog snega, održavali smo staze zahvaljujući veštačkom snegu i bez prekida radili 138 dana. Za to vreme ostvaren je promet od 805 miliona dinara, što je za 15 posto više u odnosu na prethodnu sezonu", naglasio je.

Ljevnaić je takodje naveo da se povećao broj skijaša o čemu svedoči i povećanje broja prodatih ski karata, ali i sve veće interesovanje stranih gostiju za domaća skijališta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.