Sindikati:Žele da otuđe našu zgradu

Izvor: B92, 29.Avg.2014, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati:Žele da otuđe našu zgradu

Dvorana Doma sindikata je u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije, a predmet prodaje, jeste društveno preduzeće, čiji je osnivač SSSS.

Zgrada je izgrađena sredstvima članova Saveza sindikata Jugoslavije, čiji smo mi pravni sledbenik i zakonski naslednik, navode u SSSS.

Prema njihovim rečima, Dvorana Doma sindikata nije jedini slučaj koji se našao u pravnom vakumu, među 502 preduzeća koja se privatizuju.

"Na tom spisku je i „Radnička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štampa“ kao i specijalne bolnice, u koje su takođe radnici ulagali, a država hoće da ih proda", naglašavaju samostalci. - Taj prostor je isključivo u svojini Saveza samostalnih sindikata Srbije i bilo kakva privatizacija ili otuđenje bez našeg odobrenja pravno bi bila ništava.

Oni dalje naglašavaju da se u svakom pravnom sistemu, koji se ne zasniva na otimačini, poštuju prava osnivača, odnosno vlasnika. Odluke države od 1989. godine, po njihovom mišljenju, vode u pravni ćorsokak i primoravaju ih da otkupe od države ono što su, kako kažu, sami stvorili.

"Kao uvod u proces privatizacije, država je iste godine, donošenjem tadašnjeg Zakona o preduzećima, "prevela" Dvoranu Doma sindikata u "društveno preduzeće", da bi je 2004. godine, uz pomoć Zakona o privatizaciji i o privrednim društvima, preimenovala u "državni kapital". Time je proširila put ka privatizaciji ove radničke institucije i dovela do pravne pometnje", ističu u SSSS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.