Sezonskim radnicima u poljoprivredi od naredne godine puna zaštita, i socijalno i zdravstveno osiguranje

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezonskim radnicima u poljoprivredi od naredne godine puna zaštita, i socijalno i zdravstveno osiguranje

Sezonski radnici u Srbiji angažovani na poljoprivrednim radovima od naredne sezone imaće, prema novom zakonu koji je u izradi, punu zaštitu tokom angažovanja koja podrazumeva penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Nama se u ovom trenutku najveći broj zaposlenih na sezonskim poslovima u poljoprivredi nalazi u crnoj zoni, pre svega zbog birokratskih prepreka koje postoje. Zbog toga želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da na savremen način, po uzoru na Mađarsku, uspostavimo sistem koji će omogućiti da se oko 100.000 sezonskih poljoprivrednih radnika uključi u sistem penzionog i zdravstvenog osiguranja - kazao je Nedimović nakon potpisivanja Memorandum o sprovođenju projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika".

Projekat će zajedno sprovoditi ministarstva poljoprivreda, rada i finansija u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačkom razvojnom agencijom GIZ.

Ministar poljoprivrede je naveo da će se raditi po mađarskom modelu, koji podrazumeva uvođenje portala i apolikacije za obavezno prijavljivanje svih poslodavaca koji žele da angažuju sezonske radnike u poljoprivredi.

To će, kako je objasnio, omogućavati automatsku prijavu na sve sisteme osiguranja i poreskih obaveza.

- Još uvek nije definisano kolike bi bile poreske obaveze poslodavca, ali predlog Ministarstva poljoprivrede je da to ne bude više od 200 do 300 dinara po radnom danu, odnosno ne više od 20 odsto iznosa dnevnice - rekao je Nedimović.

Ministar rada Zoran Đorđević istakao je da će projekat omogućiti da se smanji siva ekonomija, kao i broj nezaposlenih.

- U poslednjem kvartalu 2016. godine oko 65 odsto sezonskih radnika radilo je bez ugovora, a ovim rešenjem želimo to da promenimo - kazao je Đorđević i dodao da iskustvo koje imaju zemlje koje su tu oblast uredile na sličan način, kao što je Madajarska, pokazuje da Srbija radi pravu stvar.

On je rekao da njegovo ministarstvo već radi na reformi inspekcijske službe, što će omogućiti da se pojača kontrola poslodavaca u svim krajevima Srbije.

Prema njegovim rečima, istovremeno će se raditi i na podizanju svesti sezonskih radnika o važnosti da ih njihovi poslodavci prijave u sisteme osiguranja.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Aleksandar Ružević istakao je da je svrha zakona da se sezonskim radnicima obezbedi pravna i radna sigurnost, da se osigura jednostavna, elektronska procedura za registrovanje sezonskih radnika i da se obezbedi dodatni prihod za budžet.

- NALED je u saradnji s GIZ-om obezbedio 400.000 evra za finansiranje razvoja softvera, obuku korisnika, otvaranje kol centra i formiranje registra sezonskih radnika - kazao je Ružević.

Kako je dodao, uspostaviće se jednostavna procedura koja će okakšati posao i velikim poljoprivrednim kompanijama i malim gazdinstvima koja angažuju sezonske radnike, a usvajanje zakona očekuje se do kraja godine.

- Zakon će omogućavati i angažovanje nezaposlenih lica, penzionera i mladih između 15 i 18 godina na sezonskim radovima u poljoprivredi, koji pri tom neće izgubiti prava koja imaju kod Nacionalne službe za zapošljavanje ili socijalnu pomoć ukoliko je primaju, dok će porezi i doprinosi na dnevnice biti smanjeni 30 odsto - kazao je Ružević.

Kako je naglasio, u Mađarskoj je kroz sličan program 700.000 radnika uvedeno u legalne tokove.

Rešenja koja se sada prave za sezonske radnike zaposlene u poljoprivrede trebalo bi da kasnije budu primenjena i na druge grane, poput građevinarstva ili ugostiteljstva i turizma.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman ocenio je da će projekat pomoći velikom broju ljudi iz najugroženijeg sloja stanovništva da se uključe u sistem socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"100.000 radnika iz sive zone, kao Mađari"

Izvor: B92, 17.Avg.2017

Beograd -- Sezonski radnici u Srbiji angažovani na poljoprivrednim radovima od naredne sezone imaće punu zaštitu tokom angažovanja...Prema novom zakonu koji je u izradi, puna zaštita podrazumeva penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav...

Nastavak na B92...

Sezonci, u Srbiji vas čekaju velike novine

Izvor: B92, 17.Avg.2017

Beograd -- Sezonski radnici u Srbiji angažovani na poljoprivrednim radovima od naredne sezone imaće, prema novom zakonu koji je u izradi, punu zaštitu tokom angažovanja..."Ova zaštita podrazumeva penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.