Sertić pozvao nemačke firme da ulažu u Srbiju

Izvor: RTS, 28.Maj.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić pozvao nemačke firme da ulažu u Srbiju

Nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler kaže da je Nemačka zainteresovana da dalje investira u Srbiju. Ministar privrede Željko Sertić pozvao je nemačke kompanije da ulažu u Srbiju, jer je država spremna da obezbedi zemljište, a imamo i industrijske zone.
Željko Sertić se zahvalio Gerdu Mileru na ponudi o saradnji sa nemačkim kompanijama, ukoliko se obezbedi pet ili deset hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje, prenosi Tanjug.

"Ja vam odmah kažem, imamo obezbeđenu zemlju i industrijske zone. Vaše kompanije su dobrodošle", rekao je Sertić koji je sa nemačkim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom obišao nemačku kompaniju "Boš" u Šimanovcima.
U delegaciji su još bili i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, ministar prosvete Srđan Verbić, direktor "Boša" za jadranski region Havier Gonzalez Pareha, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktorka kompanije Bosć za Srbiju Jovanka Jovanović.
Sertić je podsetio da u Srbiji već posluje više od 370 nemačkih kompanija, i naglasio da je, prema svim istraživanjima, saradnja države i PKS-a s tim firmama i Nemačkom kancelarijom za privredu dobra.
"Svi pokazatelji govore da su kompanije u Srbiji zadovoljne. Posebno poslednjih godina operativno pomažemo kompanijama da rešavaju probleme na terenu", rekao je Sertić.
Ministar je prisutnima rekao da će tek videti koliko je Srbija ozbiljna u reformama, i dodao da je u Srbiji prihvaćeno i zakonski i u praksi već 95 odsto standarda koji se u EU primenjuju.
Sertić je podsetio da je prošle godine bio u poseti kompaniji "Boš" sa ministrom Verbićem na temu "Bošovog" projekta obrazovanja učenika.
"Tada je otvoreno odeljenje za školovanje dece u saradnji sa kompanijom "Boš" i to je bio prvi korak u praktičnoj podršci reforme našeg stručnog obrazovanja i uvođenju dualnog obrazovanja. To je već rašireno u Nemačkoj i Austriji gde je taj sistem pokazao ozbiljan uticaj na razvoj industrija i poboljšanje ekonomskih performansi što je i naš cilj", rekao je Sertić.
Dinamičan razvoj kompanija 
Obilazeći industrijski park u Šimanovcima, Miler je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je konstatovao, dinamičnog razvoja kompanija koje je imao prilike da vidi.
"I tu dinamiku mi želimo da podržimo i podstaknemo", rekao je Miler.
Miler je primetio da je u Srbiji problem veliki broj nezaposlenih među mladima ili nedovoljno obrazovanih mladih ljudi, dok je u Nemačkoj problem to što ima premalo mladih radnika.
"Mlade ljude u Srbiji mi želimo i možemo da stručno usavršavamo po modelu "Boša", rekao je Miler i dodao da zbog toga "Boš" investira u Beograd.
Prema Milerovim rečima, "Boš" je vodeća nemačka kompanija u svetu, a tehnika znači napredak, ali tehnika je, kako je naglasio,  moguća samo kroz stručno usavršavanje saradnika. 
U tom kontekstu Miler je istakao da je ključ uspešnog ekonomskog razvoja i stabilnosti Nemačke stručno obrazovanje mladih ljudi.
"Kad sam čuo da na Kosovu, ne mogu da verujem brojkama, preko 90 odsto mladih želi da studira politiku ili društvene nauke onda moram da kažem - "da, ali" i naglasio da je "ključ za napredak osnovno stručno obrazovanje".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Miler: Mladi su most koji povezuje zemlje

Izvor: RTS, 28.Maj.2015

Nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, susreo se sa stipendistima Fondacije "Zoran Đinđić" povodom njihovog odlaska u Nemačku, i poručio im da su oni most koji će povezivati dve države i dva naroda. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.