Izvor: Danas, 26.Maj.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Treba nam još vremena za 40 preduzeća

Beograd - Ministar privrede Željko Sertić, obrazlažući juče u Skupštini Srbije izmene Zakona o privatizaciji, zatražio je od poslanika da podrže predlog Vlade koji omogućava da se do 31. oktobra odloži privatizacije 40 preduzeća. On je objasnio da je to vreme potrebno kako bi se pripremila dokumentacija i sprovela zakonska procedura, nakon čega će "biti ili prodata, naći će se strateški partner ili će otići u stečaj, bankrotstvo, likvidaciju".

Takođe, izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je predviđeno i da se 17 strateških firmi zaštiti još godinu dana od poverilaca, što je, kako je rekao, predlog "usaglašen i sa MMF i sa Svetskom bankom i zbog kojih neće pasti aranžman, jer smo njima objasnili šta smo zatekli, šta je urađeno i šta nam treba da uradimo da bismo proces doveli do kraja".

- Ova Vlada je dobila vruć krompir, mora ovaj problem da reši o sada je već preki nuto finansiranje preduzeća koja nemaju održiv rast, za 338 preduzeća proces i plan rada je do 1. jula završena priča, a ostaje da se reši još 188 preduzeća, od kojih je jedan broj u restrukturiranju. Država je obezbedila 16 milijardi dinara, kako bi svi koji budu ostali bez posla u ovom procesu, mogli da podmire neke svoje obaveze - rekao je Sertić i potvrdio da će biti "otpuštanja, biće i onih koji će ostati bez posla, biće i stečaja, ali stečaj nije bauk, već način da preduzeće pokuša da preživi".

Do kraja ove nedelje biće objavljene privatizacije još 25 ili 26 firmi, rekao je on i dodao da je do sada objavljeno 12 poziva za privatizaciju. "Potrudićemo se da svaka privatizacija bude obavljena na valjan način i nećemo dozvoliti da neko kupi firmu samo da bi za dve ili tri godine sve rasparčao i sagradio zgrade" rekao je i napomenuo da za neke firme postoje izgledi da se oporave, ali da je potrebno vreme.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.