Seminar o ulozi nastave istorije u procesu pomirenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminar o ulozi nastave istorije u procesu pomirenja

Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije organizuje seminar o nastavi i učenju istorije u cilju prevencije konflikata i nasilja u savremenim evropskim društvima, koji će biti održan 3. i 4. juna u Beogradu.

Predstojeći seminar biće četvrti u nizu pratećih seminara međunarodnog projekta Saveta Evrope "Zajednička istorija - za Evropubez podela“, saopštila je Kancelarija SE u Beogradu.

Beogradski seminar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okupiće stručnjake, nastavnike, edukatore, autore nastavnih programa i pisce udžbenika istorije iz 20 evropskih zemalja.

Neki od učesnika dolaze iz država koje su u nedavnoj prošlosti prolazile kroz lokalne, ili regionalne sukobe, a glavni cilj seminara je da se kroz diskusiju razmene različita iskustva i da se preispita uloga nastave istorije u sklopu procesa izmirenja i sprečavanju budućih konflikata.

Učesnici seminara će kroz različite radionice i aktivnosti biti podstaknuti da koriste elektronsku knjigu Zajednička istorija kao nastavno sredstvo za izgradnju, učvršćivanje mira, prevenciju konflikata i nasilja. U tom smislu, oslonac pruža preporuka Saveta Evrope o nastavi istorije u konfliktnim i post-konfliktnim područjima ( rec 1880/2009).

Korišćenjem elektronskog priručnika Zajednička istorija u nastavi otvara se prostor za dekonstrukciju stereotipa, mitova o sopstvenom identitetu, negativnim predstavama drugih, pa stoga može voditi ka unapređivanju interkulturalnog dijaloga i prevazilaženju konflikata. Zajednička istorija stavlja naglasak na zajednička iskustva ljudi iz različitih država (često i međusobno sukobljenih u prošlosti) i razmatra ih kroz čitav spektar istorijskih događaja, situacija i procesa.

Jedan od najvećih izazova za učesnike seminara biće donošenje praktičnih predloga, kako koristiti elektronski priručnik Zajednička istorija u razvoju veština kritičkog mišljenja kod učenika, ključnih za proces izmirenja.

Više informacija o seminaru može se pogledati na sajtu Kancelarije Saveta Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.