Šel primoran da zatvori ključni naftovod

Izvor: B92, 27.Sep.2016, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šel primoran da zatvori ključni naftovod

Kompanija "Šel" saopštila je da je zbog požara bila prinuđena da zatvori ključni naftovod koji napaja strateški nigerijski terminal Boni eksport.

Njega su prošle sedmice napali militanti.

Portparol "Šela" Prešus Okolobo izjavio je da je naftovod Transniger zatvoren u ponedeljak, kako bi se sprovela istraga o požaru.

Kako je javio AP, zbog trenutnih izazova multinacionalne naftne kompanije gube milijarde dolara u Nigeriji, nekadašnjem najvećem proizvođaču >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naftnih derivata u Africi.

SBM-ovi analitičari rizika procenjuju da su u prvoj polovini 2016. novi napadi militanata, niske cene nafte i oslabljena proizvodnja naneli gubitke holandsko-britanskoj kompaniji "Šel" i američkim "Ševronu" i "Ekson mobajlu" od 7,1 milijarde američkih dolara, što predstavlja 70 odsto dobiti.

"Šel" nije želeo da komentariše navode da su militanti u petak napali terminal Boni, zbog čega je ponovo obustavljen izvoz nafte, samo nekoliko dana nakon što je naftovod počeo sa radom posle višemesečnih popravki zbog štete nanete u bombaškom napadu u maju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.