Šefovi smanjuju radnicima plate da bi ih povećali sebi

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi smanjuju radnicima plate da bi ih povećali sebi

Direktoru JP „Nišstan“ Nenadu Hafneru je, na predlog Nadzornog odbora, „zbog dobrih rezultata“ uvećana zarada, dok je radnicima tog preduzeća umanjen koeficijent na bazi kojeg dobijaju platu. Tako je ukupna masa plata ostala ista.

Ovo je samo jedan od primera gde su se rukovodioci javnih preduzeća zaštitili od posledica smanjenja plata preko grbače radnika. Ministar finansija Dušan Vujović priznaje da mu je skrenuta pažnja na to da su mnogi rukovodioci u javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sektoru podizali sebi platu.

- Ako se neko igrao unapređenjima i sličnim modusima, koji za rezultat imaju više plate, svakako mogu da kažem da ćemo s makroekonomske strane mi svakako dobiti ono što smo planirali. Smanjenje od deset odsto na uvećanim platama će imati veći obuhvat - tvrdi Vujović.

Ministar finansija dodaje da ovaj problem ne može da se rešava ni rebalansom budžeta ni usvajanjem pratećih zakona, već je za to neophodna reforma rada javnih preduzeća.

- Nije realno da u ovom trenutku Ministarstvo finansija radi reviziju svih javnih preduzeća kako bi se ustanovilo šta je ko radio - priznaje Vujović.

Sistem kontrole je, naime, takav da samo Uprava za trezor dobija podatke o pojedinačnim zaradama, pa bi, kako bi se kontrolisalo ko je u grupi onih koji su se povećanjem zarada u septembru zaštitili od nižih primanja u naredne tri godine, moralo da se pretražuje svako ime zaposlenog u javnom sektoru pojedinačno.

S druge strane, u sektoru za javna preduzeća Ministarstva privrede za „Blic“ podsećaju da oni kontrolišu da li je obračunata masa zarada u skladu s planiranom po godišnjem programu poslovanja, a ne pojedinačne zarade.

- Da je probijena masa zarada, mi bismo, prema aktuelnom zakonu, bili u mogućnosti da blokiramo isplatu tih zarada - kažu u Ministarstvu privrede.

A da lokalne samouprave ne poštuju propise u isplati zarada, utvrđeno je i revizijama Državne revizorske institucije.

- Nepravilnosti u opštinama su iste, slične ili sasvim različite, ali je za sve zaposlene zajedničko da imaju veću obračunatu platu u odnosu na propise koji to regulišu, samo su iznosi koji prelaze dozvoljenu zakonsku crtu različiti - tvrdi vrhovni državni revizor Duško Pejović.

Sertić u kontroli

U narednim mesecima bi i radna grupa za konsolidaciju javnih preduzeća koju je formirala Vlada trebalo da da odgovor na pitanje da li je, ko i koliko, ali i na čiji predlog, uvećao neke od zarada u javnim preduzećima. Sigurno je da će u tim slučajevima neki morati da odgovaraju, tvrde u Nemanjinoj 11 i podsećaju da radna grupa koju vodi ministar Sertić radi od septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.