Šef francuske centralne banke: Predlog Le Pen za napuštanje evra koštao bi milijarde

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Feb.2017, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef francuske centralne banke: Predlog Le Pen za napuštanje evra koštao bi milijarde

Guverner francuske centralne banke Fransoa Vilroa de Galo rekao je danas da bi predlog predsedničke kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen o napuštanju evra koštao zemlju više od 30 milijardi evra godišnje u dodatnim kamatama na dug.

Vilroa de Galo je u intervjuu za radio Fras-Enter (France-Inter) odlučno stao u odbranu evra i pozvao birače da ne veruju nacionalističkim obećanjima Le Pen o većoj kupovnoj moći u slučaju da Francuska napusti zajedničku evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << valutu.

On je rekao da bi napuštanje evra izazvalo nekontrolisanu inflaciju koja bi uništila štednju građana.

Guverner centralne banke kazao je da bi u tom slučaju dodatne kamate na dug bile veće od 30 milijardi evra godišnje, koliko otprilike iznosi francuski vojni budžet.

Velika je nepoznanica kako bi Le Pen upravljala velikim dugom Francuske. Ona je prošle nedelje rekla da bi najveći deo duga prevela u novu valutu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.