Šef Epla: Ne paničite, još smo broj jedan

Izvor: B92, 04.Maj.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef Epla: Ne paničite, još smo broj jedan

Nakon što je objavio da je zabeležio prvi godišnji pad kvartalnih prihoda još od 2003. godine, Eplove deonice počele sud a padaju.

Direktor Epla Tim Kuk gostovao je u emisiji CNBC-a kako bi pokušao da smanji paniku koja se sada pojavila kod investitora.

Dvostruko bolji od svih ostalih

"Imali smo neverovatan kvartal, ostvarili smo 50,6 milijardi dolara prihoda, uz 10,5 milijardi dobiti. U poređenju sa bilo kojom drugom kompanijom, zaradili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo 10 milijardi dolara više nego bilo ko od njih”, rekao je Kuk.

"Niko ne zarađuje ni blizu ovome. Prošle godine imali smo 53 milijarde dolara profita. Mislim da je druga sledeća kompanija imala 24 milijarde”, kaže Kuk.

Izvršni direktor Epla uveren je kako će “ajfon” 7 i drugi Eplopvi proizvodi i dalje biti atraktivni potrošačima, uprkos nedavnom padu prodaje “ajfona”.

"Pripremamo velike inovacije, nove “ajfone”," otkrio je Kuk. "Daćemo korisnicima stvari koje su im potrebne, bez kojih danas ne mogu da žive. To je ono što je uvek bilo u fokusu Epla".

Povukao se jedan od najvećih investitora

Osim manje prodaje iPhonea od očekivanog, Eplovi ulagači su prilično zabrinuti i za odnose s Kinom, koji u poslednje vreme ne izgledaju baš najbolje.

Čuveni investitor i milijarder Carl Icahn, na veliko iznenađenje javnosti, prodao je sve akcije Epla, a kao jedan od razloga je naveo i "ono što se događa u Kini."

Kuk priznaje da je na kineskom tržištu došlo do krize jer smartfon industrija ne raste, ali uverava kako Epl i dalje dobro stoji. "Ako na to gledate na osnovu poslednje dve godine, Epl je porastao 70 odsto u Kini", Kuk je nastavio.

Osvrnuo se i na nedavnu odluku kineskih vlasti za uklanjanje Eplovih onlajn knjiga i trgovine filmovima.

"Što se tiče knjiga i filmova, trenutno smo onljan, ono što mogu reći je da radimo sa relevantnim državnim telima i kompanijama, uvereni smo i optimistični da ćemo se vratiti na internet", rekao je Kuk. Naglasio je kako Indija ima ogroman potencijal, i pozvao tamošnje investitore.

Nije baš imalo efekta

"Učinili smo sve što smo rekli da ćemo učiniti, računali smo da će prihodi biti između 50 i 53 milijardi dolara, a završili smo na 50,6 milijardi. Računali smo da ćemo biti u marginama između 39% do 39,5% - što je došlo na 39,4%, ", rekao je Kuk.

Ovo nije prvi put da je Kuk u emisiji iskoristio priliku da pozove investitore na ulaganja. U avgustu prošle godine, kada su odjeknule priče da bi Epl u Kini mogao doživeti katastrofu, Kuk je Džimu Krameru poslao mail sa brojkama o snažnom rastu Epla u Kini. To je i te kako imalo uticaja obzirom da je akcija rapidno počela da raste. U ponedeljak do kraja dana nije bilo promena što se rasta Eplove deonice tiče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.