Sedam ponuda za upravljanje Železarom

Izvor: RTS, 06.Mar.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam ponuda za upravljanje Železarom

Vlada će se o prispelim ponudama za Železaru zvanično oglasiti u subotu. Kako RTS nezvanično saznaje, prijavu je poslalo sedam kompanija: iz Maroka, Holandije, Švajcarske, pominju se i Rusi, jedan austrijsko-švedski konzorcijum i "Esmark".
Javni poziv za profesionalno poslovodstvo koje će upravljati smederevskom Železarom zatvoren je u 17 sati.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do 12. ili 13. marta znati ko će upravljati Železarom.
Kompanije zainteresovane za upravljanje Železarom bile su u obavezi da uplate 10.000 evra za otkup dokumentacije i potpišu ugovor o poverljivosti podataka. Vladina komisija sastaje se u subotu u 10 sati,  kada će otvoriti i pregledati dospele ponude.
Izvršni direktor Železare, koji je i predsednik Komisije, Bojan Bojković kaže da će se nakon provere ponuda sastaviti određeni izveštaj i proslediti Vladi Srbije.
"Procedura je sledeća: sve kompanije koje su ispunile uslove iz javnog poziva biće pozvane da održe prezentacije i to će trajati otprilike tri dana, nakon čega će biti pregovori sa svim tim kompanijama", kaže Bojković.
Železara "Smederevo" bira kompaniju za ugovorno upravljanje pod nadzorom države. Vlada traži da ima uvid u poslovanje jer čeličana ima 170 miliona dolara obrtnog kapitala. Zaposleni se nadaju da je konkurencija dobra.
Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare i član Vladine komisije, kaže da očekuje da ih bude malo više nego što ih je bilo u ranijim tenderima i da se iz svega toga izađe sa jednim dobrim rešenjem za Železaru i radnike Smedereva, ceo grad i region.
Zainteresovani su morali da predlože najmanje 12 direktora koji će dostaviti jasan poslovni i finansijski plan  – za oporavak Železare, zapošljavnje, osvajanje novih tržišta uz povećanje prodaje i proizvodnje od milion i po tona čelika godišnje.

"Ono što će se ocenjivati ima više faktora. U svakom slučaju, jednim delom je to dodatno finasiranje koje ta kompanija treba da donese", kaže Bojan Bojković.
Za Vladu je najvažnije da Železara radi, a dalje će tražiti strateškog partnera jer se od privatizacije ne odustaje. Zato upravljački servis koji uđe u Železaru mora imati i jasnu strategiju za njenu prodaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.