Savić: Ostvareni dobri rezultati, nastaviti aranžman sa MMF

Izvor: Blic, 27.Feb.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić: Ostvareni dobri rezultati, nastaviti aranžman sa MMF

Srbija je u prethodne dve godine ostvarila dobre rezultate i poboljšana je poslovna klima, izjavio je danas predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić, navodeći da se razgovori o povećanju plata mogu očekivati pri kraju trogodišnjeg aranžmana sa MMF.

On je za RTS, uoči sutrašnje posete delegacije MMF Beogradu, rekao da se o povećanju plata može pričati ukoliko budemo imali predviđeni rast od tri odsto ili veći od toga i ukoliko fiskalni deficit bude i dalje smanjivan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Ne bih da u prvom minutu treće godine programa sa MMF počnemo da razgovaramo o tome da li ćemo povećati plate. Verovatno, ukoliko budu postojali održivi rezultati - kaže on.

Povodom ranijih najava premijera Aleksandra Vučića da treba očekivati značajnije povećanje plata u javnom sektoru, ali i u javnoj upravi, on kaže da je ključ da se postigne ono što je predviđeno u ovoj godini i da onda jedan deo tog pozitivnog rezultata može da se preusmeri u te namene.

Misija MMF predvođena Džejmsom Rufom sutra će za srpskim zvaničnicima razgovarati o tome dokle se stiglo u sprovođenju dogovorenih reformi, a Savić navodi da su iza nas dve godine aranžmana u kojima su ostvareni jako dobri rezultati.

Ističe da se to pogotovo odnosi na prošlu godinu kada je deficit bio minus 1,4 odsto, znatno manji od onog projektovanog u razgovorima sa MMF.

- Jako je važno da se to nastavi jer to predstavlja fundament za zdravu privredu. S druge strane, ostao nam je otvoren problem strukturnih reformi. To je najteži deo programa i traži vreme i strpljenje, a sa druge strane i sticaj dobrih okolnosti - kaže Savić.

Uspeli smo, dodaje, da rešimo pitanje Železere koje je bilo dugoročno problematično, a za koju je nađen dobar strani partner.

- Da li ćemo i sada za RTB Bor naći, ostaje otvoreno. U svakom slučaju, ova godina je godina u kojoj se moraju rešiti otvorena strukturna pitanja, pre svega pitanja javnih preduzeća - rekao je Savić.

Manevarski prostor Vlade Srbije, kako navodi, da reši ta pitanja zavisi od toga u kojoj su meri potencijalni strani investitori spremni za privatizaciju preduzeća.

- Ključno pitanje tu je hemijski kompleks i RTB Bor, a šta će se uraditi, moramo još da sačekamo, ali je sasvim izvesno da to mora da se reši ove godine - kaže Savić.

Kraj sporazuma sa MMF je za godinu dana, a Savić kaže da bi bilo dobro da se aranžman sa tom insitutucijom nastavi, ističuhi značaj boljih rezultata Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, uz monetranu stabilnost i unapređenje u fiskalnom segmentu.

- Istovremeno, činjenica da je Srbija imala aranžman sa MMF je značila dalju podršku i dalji signal stranim investitotrima da je Srbija dobro mesto za ulaganje. U tom smislu bi jako dobro bilo da mi nastavimo aranžman i da se dalje realizuju reforme - rekao je Savić.

Kako je naveo, to bi bilo dobro zato što u prvoj fazi strane direktne investicije su bile pre svega usmerene na kupovinu domaćeg tržišta, a novi aranžman bi mogao dalje da podstakne već započeti proces jacanja stranih direktnih investicija u izvozna preduzeća.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.