Šalaj: Milanović ušao u proračunati rizik, bio je svjestan da će se razgovor objaviti

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Avg.2016, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šalaj: Milanović ušao u proračunati rizik, bio je svjestan da će se razgovor objaviti

ZAGREB - Za Zorana Milanovića Srbija je šaka jada, Bosna i Hercegovina nije država, nego "big shit", međunarodna zajednica je ćorava, pozdrav "Za dom spremni" je nešto za što mu se fućka, a i sretan je što mu majka nije bila "vojni lekar kao Plenkovićeva".

O toj je gotovo pa pravaškoj retorici predsjednika SDP-a domaća javnost mogla saznati na temelju audiosnimke potajno napravljene tijekom Milanovićeva sastanka s ratnim veteranima gardijskih brigada i Udrugom Specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << policije, održanog u utorak u prostorijama SDP-a na zagrebačkom Iblerovu trgu.

Za vođu hrvatskih Srba Milorada Pupovca, Milanovićeva sklonost ponižavanju i pljuvanju drugih ljudi, političkih opcija, država i naroda vrlo je ozbiljan problem za njegovu stranku i Narodnu koaliciju koju predvodi.

– Taman kad pomisliš da od retorike hrvatske desnice i njezinih službenih predstavnika ne može biti gore komunikacije s drugim narodima i drugim državama, eto Milanovića. Nakon što se u jeku proustaškog desničarenja pohvalio svojim djedom ustašom, sad se pred vođama šatoraša koji su ga rušili junači izjavama poput "J... mi se za dom spremni!" – tvrdi Pupovac u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

– Ovaj put za šaku glasova druge države proglašava "šakom jada" i "velikim sranjem". Pa čak ako je i od Zorana, previše je – zaključio je Pupovac.

Dr. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti smatra da je Milanović bio svjestan da će se njegov razgovor s braniteljskim udrugama pojaviti u javnosti, te da je ušao u proračunati rizik.

– Milanović je očito zaključio da mu stavovi koje je iznio neće štetiti, jer SDP na ljevici u ovome trenutku nema alternativu, a da bi ovakvom retorikom možda mogao privući pokojeg birača na centru – smatra Šalaj, koji dvoji da će Milanović ovim pristupom uspjeti na svoju stranu animirati veći broj birača jer će se neodlučni puno prije okrenuti Mostu, Milanu Bandiću, Živom zidu ili stranci Pametno nego SDP-u.

Prema Šalajevoj procjeni, Milanović sve više postaje svjestan činjenice da njegova Narodna koalicija ojačana IDS-om treba imati nakon izbora više mandata od HDZ-a i Mosta zajedno, pa ulazi u ovakve proračunate rizike.

Pri čemu, uvjeren je Šalaj, Milanović smatra da mu žestoka retorika prema Srbiji neće zatvoriti vrata pregovorima s Pupovčevim SDSS-om nakon izbora. Upravo suprotno: ako Narodna koalicija zajedno s IDS-om uspije nadmašiti HDZ i Most, i Pupovac i ostale manjine morat će s njim sjesti za stol i dogovoriti buduću Vladu.

– Više od sadržaja mene je frapirao Milanovićev stil. To je dijalog iz birtije nakon što se popio određeni broj pića, u kojemu se sa sugovornicima nadvikuje, galami, psuje. To je ono što Milanović sebi ne bi smio sebi dopustiti – zaključuje Šalaj.

Stručnjak za politički marketing Krešimir Macan smatra da je za dobar dio birača Milanović nakon razgovora s predstavnicima branitelja ispao pozitivan lik.

– Kada birači pažljivo pročitaju da je Milanović Vučiću kazao da je negativac, a čovjek je devedesetih bio četnik, i kada braniteljima kaže da bi oni, da su radili ono što je on, već davno bili suđeni, Milanović ispada "good guy". Nemojmo zaboraviti da je Vučić svojevremeno s govornice u srbijanskoj skupštini tražio da se za jednog ubijenog Srbina ubije 100 muslimana – ističe Macan, koji procjenjuje da bi ovakva retorika Milanoviću mogla priskrbiti pokoji dodatni glas, ali i oduzeti ponešto birača, u prvom redu među hrvatskim Srbima, koji u pravilu glasaju za socijaldemokrate.

Predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić izrazio je pak duboko razočaranje nastupom Zorana Milanovića pred braniteljima.

– Pročitao sam izjave nekoliko puta i svaki put sam bio sve tužniji – rekao je Zoran Pusić.

– Nikada nisam snimao svoje razgovore s Milanovićem, ali kad smo moj kolega Dragan Markovina i ja s njim nedavno razgovarali, zvučao je drugačije. Nakon ovoga se moram zapitati je li to isti čovjek – čudi se Pusić. Uvjeren je da će zbog ovog događaja SDP izgubiti glasove.

– Upozorio sam Milanovića da je SDP izgubio već nekoliko izbora ne zbog toga što su ljudi glasali za drugu stranu, nego zato što njihovi simpatizeri nisu glasali za SDP jer su bili razočarani nekim izjavama i postupcima. Bojim se da će se to zbog ovog razgovora ponoviti, a to mi je žao. Hrvatskoj treba jedna dosljedna socijaldemokratska politika – rekao je Pusić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.