Sajam oživljava srpsko auto-tržište

Izvor: RTS, 29.Mar.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam oživljava srpsko auto-tržište

U nedelju se u Beogradu zatvara 52. Međunarodni salon automobila, koji je okupio 400 izlagača iz celog sveta. Za deset dana predstavilo se 50 novih motocikala, kamiona i automobila.
Domaći uvoznici kažu da je Sajam, i po interesovanju i po poseti, prevazišao sva očekivanja. Prodato je oko 2.000 vozila, što nagoveštava bolje dane u automobilskom biznisu. Veliki broj kupaca ne odlučuje se za kupovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odmah na Sajmu.

"Prodaja paralelno ide u salonima, kod naših ovlašćenih dilera. Neki odnos između kupovine na kredit i za keš je otprilike 50-50 odsto", navodi Dragan Nenadović iz kompanije "Opel".
Na Sajmu je sklopljeno posla u vrednosti od nekoliko miliona evra – dobro su poslovali predstavnici lizing kuća, banke i osiguranja. I država shvata da treba pomoći toj grani, koja u Srbiji zapošljava direktno 35.000, a indirektno 150.000 radnika.
Iz Ministarstva privrede najavljuju veoma brzo korigovanje takse na luksuzne automobile, nove olakšice za hibridna i ekološka vozila i dodatna opterećenja za zagađivače. Pored toga, država smatra i da je Sajam dobro mesto za nove poslove.
"Nama je bitno da su sve strane kompanije koje su prisutne na Sajmu pravi ambasadori tih kompanija za Srbiju. Naš cilj je da napravimo kontakt sa njima, da im pokažemo da je privredno okruženje dobro za ulaganje, da oni nađu način da dođu u Srbiju i da nešto od toga proizvode kod nas", naglašava državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović.
Na najposećenijoj priredbi tog tipa, ove godine je oboren rekord. Poseta je veća gotovo za trećinu!
"Do ovoga trenutka Sajam je posetilo 100.000 ljudi, a nadamo se i većoj poseti jer je samo prošlog vikenda bilo 55.000 posetilaca, što znači da na kraju možemo očekivati posetu od 150.000 ljudi", ističe direktorka Sajma Danka Selić.
Tako je Sajam pokrenuo tržište koje je padalo od početka godine. U januaru je, podsetimo, prodato tek 1.500 vozila. Borba za kupce počinje jer, ako ove godine ne prodamo više od 20.000 vozila, rizikujemo da izgubimo mnoga strana predstavništva koja prodaju vozila na Balkanu, ali i mnoge domaće dilere.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.