Šabić: Situacija nije sjajna, sve više žalbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Situacija nije sjajna, sve više žalbi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas se Međunarodni dan prava javnosti da zna u Srbiji obeležava u situaciji koja nije sjajna, ali da je u proteklih 11 godina postignut značajni napredak u toj oblasti.

On je kazao da situacija "nije sjajna" ne samo zbog velikog broja žalbi koje pristižu povereniku, već i zbog toga što nadležne institucije ignorišu probleme kojih su svesni, a posebno to što većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << funkcionera ne odgovara zbog nepoštovanja odluka poverenika.

Šabić je dodao da ipak ima i situacija koje ga obeshrabruju.

"Paradoksalno je da je naša zemlja u stanju da objavi na sajtu Vlade Srbije ceo ugovor o preuzimanju Železare Smederevo, a da je ostala tajna kako je Železarom upravljala godinu dana kontroverzna ekipa stranih biznismena i maglovito je zašto je to tako", rekao je Šabić i dodao da je nejasno i zbog čega nema nikakvih informacija nadležnih o rušenju u Savamali.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da nema prava koje bolje objašnjava suštinu uređenja države od pristupa informacijama od javnog značaja.

"Mnogi su izazovi pred našim društvom, regionom, Evropom... Ali mislim da mi u Srbiji imamo snage da to prevaziđemo", rekao je Janković.

Predstavnik Misije OEBS Đovani Gabasi rekao je da se demokratski karakter društva ogleda kroz snagu nezavisnih institucija i da je važno da državne institucije prihvataju preporuke nezavisnih tela.

"Izveštaj Poverenika za 2015. godinu pokazao da se broj građana koji podnose žalbe povećava svake godine i da Vlada Srbije ne uspeva u potpunosti  da obezbedi izvršenje rešenja poverenika i da ima prostora za poboljšanje komunikacije", rekao je Gobasi.

Komisija za dodelu priznanja odlučila da ove godine ne dodeli glavno priznanje - Posebnu nagradu i statuetu za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu, u kategoriji svih organa javne vlasti.

Priznanje za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu u kategoriji najviših organa javne vlasti dodeljena je Vrhovnom kasacionom sudu, u kategoriji republičkih organa javne vlasti priznanje je dodeljeno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U kategoriji republičkih agencija, zavoda i drugih organizacija to priznanje dodeljeno je Republičkom hidrometeorološkom zavodu, u kategoriji pokrajinskih organa javne vlasti Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, a u kategoriji organa javne vlasti lokalne samouprave priznanje je dodeljeno opštini Inđija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Situacija na Dan prava javnosti da zna nije sjajna

Izvor: EurActiv Srbija, 28.Sep.2016

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je 28. septembra da se Medjunarodni dan prava javnosti da zna u Srbiji obeležava u situaciji koja nije sjajna, ali da je u proteklih 11 godina postignut značajni napredak u toj oblasti. Zaštitnik gradjana...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Šabić pisao Zagorki Dolovac zbog slučaja Savamala

Izvor: N1 televizija, 29.Sep.2016, 10:41

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Republičkom javnom tužiocu, Zagorki Dolovac, pismo u kojem upozorava da ta institucija ne poštuje zakon i vrši kažnjiv prekršaj ne postupajući po rešenju Poverenika kojim je naloženo da se dostave podaci o...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.