STRUJA će se praviti od OTPADA sa VINČE: Pet kompanija zainteresovano za javno-privatno partnerstvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2017, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRUJA će se praviti od OTPADA sa VINČE: Pet kompanija zainteresovano za javno-privatno partnerstvo

Projekti se navode kao ekološki i estetski standardizovani, a veoma okvirna predviđanja su da će novo postrojenje proizvoditi oko 30 megavata električne odnosno 100 megavata toplotne energije

Posle tri godiine priprema, sledećeg meseca konačno počinje da se rešava najveći ekološki problem u Evropi - deponija Vinča, a na adresu gradske uprave stiglo je pet ponuda za javno-privatno partnerstvo.

Otvaranje koverata biće 13. jula i tada će se znati koja strana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << firma će o svom trošku sanirati i zatvoriti vinčansku deponiju, a iz nove deponije otpad pretvarati u električnu i toplotnu energiju.

- Od prvobitno 11 prijavljenih, priznate su kvalifikacije za pet kompanija, od čega očekujemo ponude iz najmanje tri, a možda i svih pet. To su FČ, Suze, Veolia, Urbaser... One važe za najveće firme na svetu koje bave upravljanjem otpadom. U pitanju je proces sa kojim ovde nije bilo iskustva, jer oni donose nove tehnologije. Za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i da kasnije iskoristimo to znanje -izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, procenjena vrednost za kapitalna ulaganja u deponiju je oko 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner. Prethodnih godina, za Vinču i njene kapacitete interesovalo se oko stotinu specijalizovanih kompanija i konzorcijuma. Izazov je veliki, deponija se punila 40 godina.

Nova postrojenja koja će se izgraditi pokrenuće proizvodnju. Od otpada praviće se električna i toplotna enegriija. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu je takav da će posle 20 ili 25 godina te fabrike ostati u rukama grada. Kompanija partner će samo na određeno vreme upravljati deponijom, a prestonica će zadržati pravo da određuje visinu komunalnih naknada i da ih naplaćuje od građana.

- Deponija će biti zatvorena i sanirana i neće se koristiti istorijski, postojeći, već novi, generisani otpad. Kada će fabrika biti izgrađena zavisi od svakog pojedinačnog ponuđača. U slučaju da neka ponuda podrazumeva tehnički najkomplikovanija rešenja, period izgradnje postrojenja bio bi tri godine. Ovo je veoma ozbiljan posao kojim se decenijama niko nije bavio, a koji mi sad pokušavamo da uradimo u poslednje dve i po godine - kaže Mali.

.

Mali je dodao da sa deponije u Vinči, u čijoj dubini od 18. maja tinja požar, nema sivog dima, već belog metanskog, koji se pretvara u vodonik i on nije opasan ni štetan po zdravlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.