SPC: Otvorićemo dijalog o Stepincu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Otvorićemo dijalog o Stepincu

Sabor Srpske pravoslavne srkve (SPC) odlučio je da prihvati dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, povodom namere Rimokatoličke Crkve da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vreme Drugog svetskog rata i zvaničnog vikara oružanih snaga takozvane nezavisne države Hrvatske, objavljeno je na sajtu SPC.

Kako je navedeno, razgovaraće se o Stepinčevoj ulozi u tom periodu, i to u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. veku.

Za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stalne saborske Komisije za dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a za predsednika Odbora za Jasenovac episkop slavonski Jovan, dok je za pitanja izučavanja jasenovačkih logora smrti u Gradini, na bosanskoj strani, i dalje nadležan episkop banjalučki Jefrem.

Posebna pažnja Sabora bila je posvećena nevoljama SPC i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji uz apel da se prognanima i raseljenima omogući povratak i opstanak u toj pokrajini.

"Sa jednakom brigom i odgovornošću sagledane su, takođe, teškoće i iskušenja sa kojima se Crkva i srpski narod susreću u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugde usled pritisaka, nepravdi i diskriminacije, kao i u samoj Srbiji usled povremenih nekanonskih upada klirika susednih pomesnih Crkava na područje naših eparhija u Istočnoj Srbiji", saopšteno je iz SPC.

Sabor je pažnju posvetio i krizi braka i porodice, čiji vrhunac je sve veći broj abortusa, razvoda, porodičnog nasilja i drugih pojava koje razaraju brak i porodicu, a izražena je velika zabrinutost zbog iseljavanja, "odliva mozgova", opšte nebrige za mlade, za selo, za socijalno ugrožene.

Razmatrano je i pitanje verske službe u Vojsci Srbije i predložene mere za njeno poboljšanje, a načelno je odlučeno da se razmotri mogućnost delovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama Evropske unije.

Na Saboru su donete odluke o daljem toku radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save na Vračaru, posebno o programu izrade mozaika i freskopisanju u najtešnjoj saradnji sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom i nadležnim organima Rusije.

Sabor je tokom protekle dve nedelje razešio episkopa kanadskog Georgija i mileševskog Filareta.

Za novog člana Sinoda izabran je episkop bački Irinej.

Redovno zasedanje Sabora SPC održano je od 14. do 29. maja u Patrijaršiji u Beogradu. U radu Sabora učestvovali su svi eparhijski arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve osim mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Po prvi put posle zasedanja 2011. godine na Saboru je bio i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, koji je pre nekoliko meseci, zauzimanjem patrijarha moskovskog Kirila, oslobođen iz skopskog zatvora Idrizovo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvara se dijalog o Stepincu

Izvor: Akter, 30.Maj.2015

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je da prihvati dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, povodom namere Rimokatoličke Crkve da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vreme Drugog svetskog rata i zvaničnog vikara oružanih snaga takozvane nezavisne države...

Nastavak na Akter...

Vatikan bi da i za Srbe Stepinac bude svetac

Izvor: Blic, 31.Maj.2015, 07:45

Papa Franja je pre odluke o kanonizaciji hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca odlučio da mišljenje zatraži od Srpske pravoslavne crkve (SPC)...Stepinac sa ustaškim poglavnikom Pavelićem..Krajem protekle nedelje poklopile su se dve crkveno-državne posete kojima je zajednički imenitelj priča o...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.