ŠOK IZ SANDUČETA Porez mi je sada veći za 80 odsto!

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOK IZ SANDUČETA Porez mi je sada veći za 80 odsto!

Beograđani kojima su stigla nova rešenja za porez na imovinu doživeli su šok jer im je iznos uvećan i do 80 odsto. Cenu kvadrata naduvale su lokalne samouprave.

Nešto bolje su prošli Novosađani, Čačani, Nišlije i i Kruševljani, jer su im nameti na nekretnine uvećani u proseku za 20 do 40 odsto. Razlog za ovakvo poskupljenje je mehanizam prevare osmišljen tako da se bez formalnog povećanja poreza, uvećanjem tržišne vrednosti kvadrata, osnove za obračun, napuni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kasa.

Kod poreznika je kvadrat u prvoj zoni u Beogradu procenjen na 160.000 dinara, umesto prošlogodišnjih 145.000, a u drugoj zoni sa 116.000 na 126.000.

Zato je Beograđanin Branislav Đunisijević, penzionisani arhitekta, dobio uvećano rešenje za 80 odsto.

I kod Nišlija je „na papiru“ skočila cena kvadrata, pa će deo građana dobiti uvećane poreske račune

- Neverovatna računica. Ne znam ko je osmislio. Ja sam za stan od 67 kvadrata lane platio porez 6.746 dinara, a sada je 12.143 dinara. Ko je to video da rastu cene nekretnina kada moj komšija nije mogao kvadrat da proda ni za 900 evra. To je legalna pljačka države i voleo bih da mi se objasni šta se to promenilo u našim primanjima da možemo da platimo porez veći i za 100 odsto - kaže Đunisijević.

Ni Beograđanka Nataša Mihajlović nije bolje prošla.

- Treba da platim 22.400 dinara, a prošle godine je to bilo 12.100 dinara. U PU kažu da je cena definisana uredbom gradskog sekretara za finansije koji je propisao 11 zona i nerealnu vrednost kvadrata - kaže Mihajlovićeva.

Iz Sekretarijata za finansije odgovaraju da je do uvećanja poreske osnovice došlo jer je u tim zonama ostvaren promet nekretnina na veći iznos. Trgovci nekretnina tvrde da je to anomalija.

- Tržište je gotovo mrtvo, cene padaju, što ukazuje da se poreznici ne bave stvarnim procenama, već potrebama svojih kasa. Poresku osnovicu su povećavali tako što su uzeli tri najveće transakcije iz prošle godine i tako odredili prosek - objašnjava za “Blic” Verica Marković iz “Fabrika nekretnine”.

Slična situacija je i u Čačku i Kruševcu, ali ne i u Paraćinu.

- Ništa nismo menjali u odnosu na prošlu godinu - kaže Saša Paunović, predsednik SO Paraćin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.