SDSM najavila skorašnje formiranje makedonske vlade

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Apr.2017, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDSM najavila skorašnje formiranje makedonske vlade

SKOPJE - Oporbena koalicija okupljena oko socijaldemokrata SDSM-a Zorana Zaeva uskoro će pristupiti izboru nove vlade, nakon što je u četvrtak izabran predsjednik parlamenta, objavljeno je u nedjelju.

Izbor Albanca Talata Xhaferija na mjesto predsjednika parlamenta izazvala je upad u parlament stotinjak bijesnih prosvjednika, simpatizera VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su glasovanje smatrali nelegalnim.

Više od sto osoba, među kojima šef SDSM-a >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Zoran Zaev i drugi zastupnici ozlijeđeni su, ali se situacija otad smirila te nijedan incident nije zabilježen od četvrtka u glavnom gradu Makedonije.

No, političke stranke nastavile su se međusobno optuživati za te događaje.

"Predsjednik parlamenta izabran je u skladu sa zakonom a nova vlada bit će izabrana u nadolazećem razdoblju u skladu sa zakonom i Ustavom", priopćio je u nedjelju SDSM koji optužuje svojeg suparnika s desnice da želi spriječiti miran prijenos vlasti.

VMRO-DPMNE osudio je "potpuno ilegalan način izbora predsjednika parlamenta".

U nedjelju se u Skopju očekuje dužnosnik američkog State Departmenta koji bi trebao razgovarati s političkim čelnicima o načinima izlaska iz teške situacije u kojoj se Makedonija nalazi unazad dvije godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.