SAD se previše fokusirala na ratove i Vol Strit, gde su im pare sad?

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2017, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD se previše fokusirala na ratove i Vol Strit, gde su im pare sad?"

Milijarder i šef Alibabe Džek Ma ima brutalnu teoriju o tome šta je to što je Amerika poslednjih 30 godina radila loše.

On je na Ekonomskom forumu u Davosu govorio o globalizaciji, posebno o američkom odnosu prema njoj, i kaže da se Amerika u prethodne tri decenije previše fokusirala na ratove i Vol strit.

Prema njegovim rečima, globalizacija je zapravo neka vrsta američke strategije, jer oni ne distribuiraju novac na pravi način.

- Mi samo želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da razvijemo tehnologiju, brend, i širićemo poslove i u druge zemlje, kao što je Meksiko i Kina. S druge strane, američke multinacionalne kompanije zaradile su milione i milione dolara od globalizacije, ali to bogatstvo nikada nije bilo pošteno raspoređeno, što objašnjava i ljutnju koju oseća američko stanovništvo - kaže Ma.

Ispričao je primer koliko su mu stvari bile "dostupne“: "Kada sam diplomirao, hteo sam da kupim pejdžer, i to me koštalo 250 dolara. Moja plata u to vreme bila je 10 dolara mesečno“, rekao je Ma.

- IMB, Majkrosoft imali su profit koji je bio veći od prve četiri banke u Kini zajedno...i gde je taj novac?! - pitao je Ma.

Istovremeno, podsetio je da su SAD potrošile dosta novca u stranim sukobima.

On je su svom govoru otkrio i da želi da ode u penziju ranije:

- Ne želim da umrem u svojoj kancelariji. Želim da umrem na plaži - rekao je Ma.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.