Amerikanci priznali: Kina je uveliko lider

Izvor: B92, 10.Jan.2017, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci priznali: Kina je uveliko lider

Peking -- Kineska inostrana ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije skočila su prošle godine za 60 odsto, na rekordnih 32 milijarde dolara (30 milijardi evra).

Time je ta zemlja postala lider na svetskom tržištu čiste energije, saopštio je Institut za energetiku ekonomije i finansijske analize (IEEFA) iz Ohaja.

Prošle godine, Kina je u sektoru zelene industrije finalizovala 11 ugovora u inostranstvu, od kojih je svaki vredeo više od milijardu dolara, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuje se da će ove godine ubrzati taj tempo, prema podacima IEEFA, prenosi agencija AFP.

Kina je prošlog četvrtka najavila da će uložiti najmanje 361 milijardu dolara u obnovljive izvore energije do 2020. godine, što je ključno u zaokretu zemlje od korišćenja uglja kao energenta, koji je jedan od najvećih zagađivača.

"Obnovljivi izvori energije će biti stub kineske transformacije energetskog sistema", izjavio je Li Jangce, zamenik šefa Nacionalne uprave za energiju, prenela je državna novinska agencija Sinhua.

Kineske investicije u zelenu energiju u inostranstvu obuhvatile su lani raznovrsne projekte - od proizvodnje litijumskih baterija u Australiji i Čileu, preko posla distribucije električne energije u Brazilu do izgradnje fabrike solarnih ćelija u Vijetnamu.

Peking sada poseduje pet od šest najvećih fabrika solarnih modula u svetu, navodi se u izveštaju IEEFA.

I na domaćem planu, druga najveća ekonomija sveta se već javlja kao najveća sila u domenu obnovljivih izvora energije, prestigavši Sjedinjene Države.

Kina je u 2015. godini "ulila" više od 100 milijardi dolara u domaće obnovljive izvore energije (vetar, sunce, voda) i povezane delatnosti, što je za preko dva puta više od iznosa američkih ulaganja, prema podacima "Blumberg New Energy Finance".

"SAD već prilično zaostaju za Kinom u trci za većim udelom na tržištu čiste energije koje doživljava procvat. Imajući u vidu afirmativne izjave dolazeće administracije (SAD) o uglju i gasu, buduće promene domaće energetske politike ne slute na dobro", izjavio je direktor IEEFA, Tim Bakli.

Novoizabrani predsednik SAD, Donald Tramp, obećao je da će obnoviti posustalu američku industriji uglja, a takođe je imenovao nekoliko lobista i direktora iz industrije fosilnih goriva na ključne položaje u njegovoj administraciji, navodi AFP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.