SAD: Smanjena stopa nezaposlenosti

Izvor: VOA, 05.Feb.2016, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Smanjena stopa nezaposlenosti

Prema današnjem izveštaju sekretarijata za rad, američka ekonomija je u januaru dodala samo 151 hiljadu radnih mesta što je znatno manje nego u protekla dva meseca i manje od očekivanja ekonomista.

Medjutim, u izveštaju se takodje navodi da je stopa nezaposlenosti dodatno opala za deseti deo procenta - na 4,9 odsto. Vladini eksperti su saopštili da su plate povećane za 2,5 odsto, ali da je uprkos tome 7,8 miliona Amerikanaca i dalje bez posla, dok 8 miliona radi samo delimično >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << radno vreme.

Na brifingu za medije u Beloj kući predsednik Obama je kratko komentarisao današnji izveštaj, rekavši da je američka ekonomija trenutno najsnažnija i najotpornija na svetu. On je takodje rekao da je u nešto manje od 6 godina američka ekonomija ukupno dodala 14 miliona radnih mesta i da ekonomski rast počinje da se odražava i na porast ličniih primanja, pošto su u poslednjih 6 meseci plate Amerikanaca rasle po najvišoj stopi od finansijske krize 2007. i 2008. godine.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.