S&P veruje Srbiji, rejting ostaje isti

Izvor: B92, 01.Jul.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S&P veruje Srbiji, rejting ostaje isti

Beograd -- Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard i Purs zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz stabilne izglede za unapređenje rejtinga.

Potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije od strane agencije S&P odraz je procene da će nova Vlada nastaviti sa sprovođenjem ambicioznog programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, saopštilo je Ministarsvi finansija Srbije.

U izveštaju Agencije ističe se da, u uslovima privrednog rasta zasnovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvenstveno na rastu investicija, Vlada Srbije nastavlja sa rešavanjem strukturnih pitanja u privredi i javnom sektoru, što doprinosi porastu poverenja investitora u Republiku Srbiju.

Agencija S&P smatra da uspešno završene revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Srbiju.

Iako su u tekućoj godini održani parlamentarni i lokalni izbori, ističe se značajna podrška javnosti sprovođenju fiskalnih reformi i jasnog fiskalnog plana Vlade za 2016. godinu.

Prema ovoj rejting agenciji očekuje se da sprovođenje strukturnih reformi ubrza privredni rast Srbije i da utiče na smanjenje budžetskog deficita.

Agencija S&P kao jednu od bitnih činjenica navodi i značajan rast izvoza koji je doprineo snižavanju deficita tekućeg računa platnog bilansa na 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini, u poređenju sa 8,3 odsto BDP-a koliko je u proseku iznosio u periodu od 2011. do 2014. godine.

Deficit tekućeg računa, kako se dodaje, bio je više nego pokriven stranim direktnim investicijama u 2015. godini i iznosio je 5,5 odsto BDP-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nepromenjen kreditni rejting Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2016

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard i Purs (S&P) zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga...Potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije od strane agencije S&P odraz je procene da će nova Vlada nastaviti sa sprovođenjem ambicioznog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.