Ruski gigant šokirao: Otkud na kolenima?

Izvor: B92, 30.Nov.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski gigant šokirao: Otkud na kolenima?

Profit drugog najvećeg ruskog proizvođača nafte Lukoila je u trećem kvartalu pao više od očekivanja za 62 odsto, jer su globalne zalihe potopile cenu nafte.

Neto dobit je u trećem kvartalu smanjena na 623 miliona dolara u poređenju sa 1,62 milijarde dolara iz uporednog perioda lani, navodi se u saopštenju ruske kompanije, i dodaje da je prodaja pala za 40 odsto, na 23,4 milijarde dolara.

Najnoviji podaci su ispod prognoza devet analitičara koji su učestvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u "Blumbergovoj" anketi a koji su predvideli dobit od 826 miliona dolara.

Cene sirove nafte su za godinu dana izgubile više od polovine vrednosti, pošto je na obimne globalne zalihe Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) odgovorila odbranom tržišnog udela umesto obaranjem nivoa proizvodnje.

U istom kvartalu su i drugi ruski naftni i gasni proizvođači, poput Bašnjefta, Gasprom njefta, Novateka, registrovali pad profita ili gubitke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.