Rusija mora da isplati 1,86 milijardi akcionarima Jukosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija mora da isplati 1,86 milijardi akcionarima Jukosa

Rusija je prinuđena da prihvati odluku Evropskog suda za ljudska prava o isplati 1,86 milijardi evra bivšim akcionarima Jukosa, rekao je novinarima ministar pravde Aleksandar Konovalov.

Jukos je bila najveća naftna kompanija u Rusiji u vlasništvu privatnih investitora, koju je napravio tadašnji direktor Mihail Hodorovski posle raspada SSSR-a, a koja je 2007. godine bankrotirala, nakon čega je Moskva eksporoprisala njenu imovinu.

"Sud je doneo odluku, mi moramo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je prihvatimo. Smatramo da je ona neosnovana, ali sada ništa ne može da se uradi", kazao je ministar agenciji Ria novosti, pošto je Evropski sud odbacio žalbu Moskve na odluku arbitražnog suda u Londonu iz jula 2014, prema kojoj je Rusiji naloženo da, nakon eksproprijacije, isplati bivše akcionare Jukosa.

Konovalov je istovremeno dodao da Rusija nije dužna da se pridržava odluke Evropskog suda i da odluka suda ne može da bude prinudno sprovedena.

"To je u suštini dobra volja zemlje članice Saveta Evrope. Zatim komitet ministara Saveta Evrope kontroliše izvršenje odluke", objasnio je ministar.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo pravde je saopštilo da odbija da prihvati odluku Evropskog suda i da će delovati u skladu sa potrebom da obezbedi suverene interese Rusije, zasnovane na normama nacionalnog zakonodavstva.

Bivši akcionari Jukosa tužili su pred arbitražnim sudom u Londonu ruske vlasti za "nefer poreske postupke, koji su doveli do bankrota i likvidacije firme 2007.godine", a sud je u julu ove godine presudio da Rusija treba da ih obešteti, jer je, kako je navedeno, "oterala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu, čineci sve što je potrebno da to postigne".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.