Rusija izvozi u Kinu vodu, pšenicu i pirinač

Izvor: Vostok.rs, 03.Maj.2016, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija izvozi u Kinu vodu, pšenicu i pirinač

Rusija je spremna da izvozi vodu u sušne oblasti Kine, a planirano je da uskoro počne i izvoz ruskih žitarica u Kinu, rekao je ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom.

Ruska neprerađena voda mogla bi da se isporučuje teritorijom Kazahstana. Obim isporuka orijentaciono bi mogao da bude oko 70 miliona kubnih metara.

„Spremni smo da predložimo projekat za prebacivanje neprerađene vode iz Altajskog kraja Rusije preko Kazahstana u sušni Sinkjang. Uskoro ćemo održati konsultacije s kolegama iz Kazahstana o tome“, rekao je ministar.

Tkačov je izjavio i da bi uskoro trebalo da počnu isporuke žitarica iz Rusije u Kinu.

„Fitosanitarne službe su u decembru 2015. potpisale protokole o isporukama iz Rusije u Kinu pet vrsta žitarica — pšenice, soje, uljane repice, kukuruza i pirinča. Uskoro očekujemo da počnu isporuke ruske pšenice na kinesko tržište“, rekao je Tkačov.

Pšenica uzgajana na teritoriji Altajskog i Krasnojarskog kraja, kao i u Novosibirskoj i Omskoj oblasti biće izvožena u Kinu.

Pored poljoprivrede, Rusija i Kina sarađuju i u drugim oblastima. Trenutno se razmatra zajednički kosmički program istraživanja Meseca i Marsa, a na leto će biti potpisan sporazum o zaštiti tehnologije.

Ranije je saopšteno da su planirane investicije kineskih kompanija na Krimu.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.