Rusija i Belorusija dogovorile način formiranja cena ruskog gasa

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2016, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Belorusija dogovorile način formiranja cena ruskog gasa

Rusija i Belorusija unapred su dogovorile novu šemu formiranja cena ruskog gasa posle serije sastanaka na nivou nadležnih ministarstava, piše list „Komersant“.

„Umesto formule cene u dolarima u potpunosti će se primenjivati rublja na osnovu prosečne cene gasa u Rusiji pomnožene sa stopom rasta. Kao rezultat toga, gas će za Minsk pojeftiniji 2017. godine za oko 30 odsto, do šest hiljada rubalja za hiljadu kubnih metara. Zatim će cena gasa u Rusiji i Belorusiji nastaviti da konvergira, a do 2025. godine će se izjednačiti, kada bi trebalo da proradi jedinstveno tržište električne energije dve zemlje“, navodi list.

Ranije je potpredsednik vlade Rusije Arkadij Dvorkovič izjavio da je Rusija zbog neisplaćivanja za isporuke gasa odlučila da smanji isporuku nafte Belorusiji. Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak istakao je da je dug Belorusije za ruski gas za prvu polovinu 2016. godine dostigao 270 miliona dolara. A ministar energetike Belorusije Vladimir Potupčik rekao je da Belorusija nema dug prema „Gaspromu“.

Kompanija „Gasprom transgas Belorusija“ (ćerka kompanija „Gasproma“ koja isporučuje gas Belorusiji) podnela je tužbu u međunarodni arbitražn sud u vezi sa neplaćanjem privrednih subjekata Republike za ruski gas. Potpupčik je istakao da Belorusija smatra pravednom cenu za gas koji se isporučuje iz Rusije u razmeri od 73 dolara za hiljadu kubnih metara. Ministar je naglasio da beloruska strana „ne govori o popustu na gas, već o tržišnim jednakim cenama“. Ruski ministar Novak rekao je da je sadašnja cena za isporuku ruskog gasa u Belorusiju 132 dolara za hiljadu kubnih metara.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pao dogovor Rusa i Belorusa oko gasa

Izvor: Vesti-online.com, 26.Avg.2016

Rusija i Belorusija unapred su dogovorile novu šemu formiranja cena ruskog gasa posle serije sastanaka na nivou nadležnih ministarstava, piše list "Komersant"...- Umesto formule cene u dolarima u potpunosti će se koristiti rublja na osnovu prosečne cene gasa u Rusiji pomnožene sa stopom rasta....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.