Ruše smrdljive ako svi pristanu

Izvor: B92, 18.Dec.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruše "smrdljive" ako svi pristanu

GDS dala je vlasnicima stanova u naselju Dr Ivan Ribar rok do kraja godine da se izjasne o rešenjima za prevazilaženje problema neprijatnog mirisa.

Građevinska direkcija Srbije je vlasnicima stanova u dve zgrade u tom novobeogradskom naselju dala rok do 31. decembra da prihvate jednu od ponuđenih mogućnosti, kako bi se prevazišao zastoj nakon višemesečnih pregovora i što pre počelo s konkretnim radovima.

Ponuđene mogućnosti su raskid ugovora uz povraćaj novca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nadoknadu pratećih troškova, zamena stana za drugi stan u vlasništvu Direkcije i totalna sanacija objekta kroz rekonstrukciju, navedeno je u saopštenju Direkcije.

Direkcija očekuje da sve institucije države reaguju u okviru svojih nadležnosti zbog ekološkog incidenta sa spornim oplatolom, koji je do sada identifikovan na većem broju zgrada u Srbiji. Direkcija je pre više od četiri meseca podnela krivične prijave MUP-u i tužilaštvu i očekuje da budu preduzeti određeni koraci, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na to da nakon višemesečnih pregovora nije postignut konsenzus sa stanarima o načinu i obimu sanacije neprijatnog mirisa od oplatola po metodi Instituta za nuklearne nauke Vinča, Direkcija je pokazala spremnost da učini sve da se problem reši, pa i da pribegne drastičnoj metodi sanacije kroz totalnu rekonstrukciju dva objekta.

Da bi se primenilo ovo rešenje, potrebna je stoprocentna saglasnost svih vlasnika stanova, jer Direkcija mora da uđe u posed svih stanova kako bi počeli radovi.

Iz Građevinske direkcije Srbije su za B92 pojasnili da termin totalna rekonstrukcija znači rušenje do temelja i ponovna izgradnja zgrade.

Ukoliko se postigne saglasnost, Direkcija će za vreme trajanja sanacije - rekonstrukcije, shodno prethodnim dogovorima, snositi troškove kupaca stanova za zakup drugog stana, kao i ostale režijske troškove.

Građevinska direkcija Srbije navodi da je odmah po detektovanju problema još u julu omogućila stanarima da obave preglede na VMA i ponudila da snosi troškove stanarine, režija i selidbe dok se ne reši problem u zgradama.

S obzirom na to da stanari nisu saglasni sa načinom sanacije po jedinoj naučnoj metodi koju je utvrdio INN Vinča, a koju primenjuju drugi privatni investitori, Direkcija je iskazala spremnost da izvrši sanaciju kroz potpunu rekonstrukciju objekata, što je ekstremno rešenje nastalo kao posledica nemogućnosti da se sa stanarima postigne funkcionalni dogovor.

"Građevinska direkcija Srbije razume da su stanari najviše oštećeni i pogođeni ovim ekološkim incidentom, ali još jednom apeluje na realno sagledavanje situacije i postizanje konsenzusa kako bi se sprečilo dalje prolongiranje rešavanja problema", navedeno je u saopštenju.

Pitanje povraćaja iznosa plaćenog PDV-a na stan koji je u budžetu Srbije, vraćanja statusa kupca prve nekretnine i subvencija za stambene kredite nije u ingerenciji Direkcije.

Građevinska direkcija Srbije je ponudila jasne opcije iza kojih stoji i koje može da realizuje sopstvenim resursima u okviru svoje nadležnosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Direkcija za rekonstrukciju "otrovnih zgrada" traži saglasnost svih stanara

Izvor: Blic, 18.Dec.2014

Građevinska direkcija Srbije je još jednom pozvala vlasnike stanova u dvema zgradama u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu da se izjasne o predloženim rešenjima za prevazilaženje problema neprijatnog mirisa, kako bi se prevazišao zastoj nakon višemesečnih pregovora i što pre počelo sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.