Rumunija komšijama pozajmila milion EUR

Izvor: B92, 24.Avg.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija komšijama pozajmila milion EUR

Rumunija je saopštila da je susednoj Moldaviji uplatila prvu tranšu kredita vrednog više miliona evra.

Cilje je da se spreči ekonomski kolaps i pomogne očuvanje proevropskog kursa bivše sovjetske republike, izveštava agencija Frans pres.

Rumunska vlada je ranije ove godine obećala da će pozajmiti Moldaviji 150 miliona evra (169 miliona dolara) kako bi se pogurale reforme u oblasti borbe protiv korupcije, nakon što je tu zemlju pogodio veliki korupcionaški skandal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2015. godine.

Zvanični Bukurešt je naveo u saopštenju da je prva tranša kredita od 60 miliona evra uplaćena, pošto su moldavske vlasti i funkcioneri Međunarodnog monetarnog fonda u julu postigli sporazum o "mapi puta" ekonomskih reformi.

Ova vest dolazi uoči sutrašnje posete rumunskog premijera Dačijana Čiološa Moldaviji. Kišnjev je zaglibio u politička previranja nakon što je nestala 1,0 milijarda dolara (888 miliona evra) iz najveće banke u toj zemlji 2014. godine.

Skandal je izazvao masovne demonstracije početkom prošle godine, koje su na kraju dovele do hapšenja bivšeg premijera Vlada Filata i raspuštanja Vlade u oktobru.

Suočena sa neprijateljskim raspoloženjem javnosti, nova proevropska administracija premijera Pavela Filipa obećala je da će uvesti mere za veću transparentnost u finansijskom sektoru - što je ključni uslov da se obezbedi sporazum s MMF-om i "otključa" preko potrebna pomoć Evropske unije.

Pored ekonomskih reformi, vlada u Kišnjevu je uvela i niz političkih promena. Rezultat toga je da će Moldavci moći na izborima u oktobru da biraju predsednika zemlje direktnim glasanjem prvi put u 16 godina. Pre toga su poslanici u skupštini birali šefove države putem sistema kvalifikovane parlamentarne većine, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rumunija uplatila prvu tranšu kredita Moldaviji

Izvor: Blic, 24.Avg.2016

Rumunija je saopštila danas da je susednoj Moldaviji uplatila prvu tranšu kredita vrednog više miliona evra, s ciljem da se spreči ekonomski kolaps i pomogne očuvanje proevropskog kursa bivše sovjetske republike, izveštava agencija Frans pres...Rumunska vlada je ranije ove godine obećala da će...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.