Romić: Porezno ću rasteretiti poljoprivrednike

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Feb.2016, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romić: Porezno ću rasteretiti poljoprivrednike

OSIJEK - Poljoprivrednici smatraju kako je razvoj poljoprivrede, koja bi trebala biti strateška odrednica, i dalje zapostavljen, pa zato puno očekuju od nove vlade.

- Poljoprivreda i proizvodnja hrane svagdje su u svijetu od strateškog značenja, pa su i odluke na razini države uvijek u službi poljoprivrede. Najveće je bogatstvo proizvoditi hranu za vlastite potrebe, što u Hrvatskoj, nažalost, nije slučaj. Samodostatni smo u proizvodnji samo nekoliko proizvoda - mandarina, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << uljarica, soje, šećera, trešanja i višanja, meda, kukuruza te maslaca i mliječnih namaza. Da bismo bili bolji, država poljoprivredniku treba omogućiti uvjete za to. Naše poljoprivrednike najviše muče dospjele financijske obveze iz prethodnog razdoblja, ali i rascjepkanost i neuređenost poljoprivrednog zemljišta. Teško dolaze do obradive zemlje, a velik broj njih obrađuje usitnjene parcele na nekoliko desetaka lokacija. Takva proizvodnja zahtijeva više vremena te stvara dodatni trošak, a cijena proizvoda ne može pokriti troškove proizvodnje. Dodatni poticaji svakako nisu rješenje. Bolji uvjeti postići će se zemljišnom reformom i stavljanjem svog poljoprivrednog zemljišta u funkciju proizvodnje. Time će se povećati obradive površine, a osnivanjem financijske institucije namijenjene poljoprivrednicima olakšat ćemo kratkoročno i dugoročno financiranje poljoprivredne proizvodnje, izjavfioo je minstar poljoprivrede Davor Romić za Glas Slavonije.

Unatoč tome što je većina našeg teritorija ruralna, na prvim natječajima sredstva iz EU Programa ruralnog razvoja trebala su dobiti velike tvrtke te su oni kojima su sredstva prvobitno bila namijenjena ostali kratkih rukava. Ima li načina da se u sljedećim natječajima sredstva pravednije raspodjele?

- Moje prve javno izgovorene rečenice odnosile su se upravo na ruralni razvoj. Program ruralnog razvoja bitan je za svaku zemlju članicu EU, no nama je, usuđujem se reći, prioritetan. Prvi put imamo mogućnost koristiti znatna sredstva EU za razvoj, meni osobno, najvažnijih, ruralnih područja. Program predviđa financiranje investicija koje će podići kvalitetu života stanovništva ruralnih područja, i to ne samo onih koja se bave poljoprivredom. Razvijanje sela, ostanak na zemlji i život dostojan čovjeka ciljevi su Programa. No prvi natječaji naišli su na brojne kritike. Detaljnom analizom svih provedbenih akata i provedenih natječaja doći ćemo do smjernica kako dalje. Novac treba iskoristiti, no treba ga i ravnomjerno i pošteno raspodijeliti. Ovih nam je dana u posjetu i redovna revizija Europske komisije. Rezultati njihovih nalaza svakako će biti vodilja za daljnje korake.

Romić najavljuje i porezno rasterećenje poljoprivrednika.

- Naši su poljoprivrednici preopterećeni fiskalno i parafiskalno i to moramo u što skorije vrijeme promijeniti. Prije konkretnih prijedloga ministru financija, kolegi Mariću, moramo izraditi detaljne simulacije učinaka smanjenja poreznih stopa na proračun. Vjerujem da će smanjenja u konačnici značiti veći priljev proračunu, jer će se povećati poljoprivredna proizvodnja i broj zaposlenih u poljoprivredi. Svako rasterećenje poljoprivrednih proizvođača dobit će moju podršku. No nisam siguran da bi se na taj način moglo diskriminirati ostale proizvođače hrane iz EU. Svakako treba razgovarati o najpovoljnijim modelima, koji bi zadovoljili sve sudionike na tržištu.

Još jedan problem jest i neobrađeno poljoprivredno zemljište.

- U ovom trenutku u RH je neobrađeno i/ili zapušteno 750 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta. To zemljište treba staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje, no treba provesti i komasaciju, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativija i konkurentnija. Do uvođenja poreza na neobrađeno zemljište treba dosljedno i bez iznimke provoditi postojeće zakonske mogućnosti sankcioniranja, a u to se svakako trebaju uključiti i jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.