Rodne kvote – mera za postizanje ekonomske ravnoteže u Srbiji

Izvor: RTS, 29.Jun.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodne kvote – mera za postizanje ekonomske ravnoteže u Srbiji

Povodom obeležavanja 69. godišnjice nezavisnosti Izraela i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ambasada te zemlje i NALED su organizovali okrugli sto "Uloga žena u privredi i društvu".
Rodne kvote koje propisuju obavezan broj žena na rukovodećim pozicijama u javnoj upravi i privredi pokazale su se kao najdelotvornija mera u razvijenim zemljama za postizanje rodne ravnoteže u ekonomskim, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političkim i društvenim sferama, a Srbija bi trebalo da sledi taj primer na svim nivoima, jedna je od poruka sa okruglog stola.

Na skupu je istaknuto da je potrebno raditi na jačanju ženskog preduzetništva i lokalne samouprave, kroz rodno osetljivo budžetiranje, trebalo bi da predvide mere podrške u vidu obezbeđivanja prostora za rad, opreme i repromaterijala, kao i stručne podrške za pakovanje, brendiranje i plasman proizvoda.
Poseban fokus, rečeno je, trebalo bi staviti na žene u ruralnim područjima koje su najčešće nezaposlene i koje je moguće uposliti kroz program javnih radova.
"Sombor je pružao snažnu podršku rodnoj ravnopravnosti i nastaviće to da čini kako iz lokalnog budžeta tako i putem projekata prekogranične saradnje, posebno usmerenim na žene u ruralnim područjima", rekla je gradonačelnica Sombora i članica UO NALED-a Dušanka Golubović.
Golubović je dodala da Sombor realizuje jedan od najuspešnijih programa u saradnji s Pirotom, u okviru kojeg je veliki broj žena iz Sombora i okoline angažovan na očuvanju i izradi najpoznatije tradicionalne rukotvorine tog kraja - staparskog ćilima.
Iskustva Izraela u osnaživanju žena učesnicima okruglog stola prenele su Rina Bar-Tal, emeritus predsednica Izraelske ženske mreže i ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam.
"Izrael podržava viziju društva u kojem žene imaju jednake mogućnosti u izboru profesionalnog puta koji će im omogućiti da zauzmu vodeće pozicije i popločaju put za bolje društvo. Čini se da najveći izazov predstavlja dostupnost visoko rangiranih društvenih i korporativnih pozicija, tačnije nedovoljna zastupljenost žena u javnom životu. Dok žene čine 57,5 odsto zaposlenih u akademskom sektoru, one zauzimaju samo 32,2 odsto menadžerskih pozicija", rekla je Fišer Kam.
Prema njenim rečima, gotovo 60 odsto zaposlenih u civilnom i javnom sektoru su žene, ali pre svega na nižim nivoima.
U Izraelu, kaže, žene imaju centralnu ulogu u pravosudnom sistemu, a kao primer je istakla da je sadašnji predsednik Vrhovnog suda u Izraelu žena.
Takođe, od gotovo 90 odsto svih pozicija u Odbrambenim snagama Izraela koje su otvorene za žene kandidate, one zauzimaju 70 odsto.
Savetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Branka Drašković ocenila je da rodne kvote jesu potrebne i posebno naglasila težak položaj žena na selu.
"Više od polovine su formalno nezaposlene, 60 odsto nema pravo na penziju, tri od četiri nemaju zaradu, a samo 12 odsto su vlasnice zemljišta", rekla je Draškovićeva.
Generalna direktorka kompanije "Gorenje Beograd" i članica UO NALED-a Stanka Pejanović apelovala je da se što pre reše komplikovane birokratske procedure koje prate odlazak na porodiljsko odsustvo, kao i da se po povratku na posao obezbedi fleksibilno radno vreme jer je svaki prekid karijere komplikovan.
Na skupu je ocenjeno i da je zaposlenim ženama potrebna podrška u pravcu usklađivanja servisa koje koriste, poput dovoljnog broja i radnog vremena obrazovnih i zdravstvenih ustanova.
Kao izuzetno dobar primer podrške nezaposlenim ženama istaknut je program "1.000 žena" koji je u sredinom juna pokrenulo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji s NALED-om.
Cilj programa je da se u narednih godinu dana 1.000 žena u ruralnim područjima angažuje u trajanju od najmanje tri meseca na izradi tradicionalnih rukotvorina koje bi institucije i privreda koristili kao poslovne i diplomatske poklone i da tako obezbede dodatni izvor prihoda za svoje domaćinstvo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnažiti prisustvo žena u biznisu kroz rodne kvote

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2017

Rodne kvote i podsticaji za privrednice najbolje su mere za osnaživanje žena, ocenjeno je na skupu koji su organizovali ambasada Izraela i NALED u okviru obeležavanja 69. godišnjice nezavisnosti te zemlje i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa...Kako je saopšteno iz NALED-a, na okruglom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.