Rio Tinto traži zlato na Crnom vrhu

Izvor: Večernje novosti, 06.Feb.2016, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rio Tinto" traži zlato na Crnom vrhu

NAKON što se u okolini Bora već "instalirala" jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija - američki "Friport Mekmoran" - koja je u okolini Bora pronašla bogata ležišta bakra i zlata, u potragu za novim ležištima ovih metala na planini Crni vrh, koja se nalazi imeđu Bora i Žagubice, uključila se i najmoćnija svetska rudarska kompanija, britansko-australijska korporacija "Rio Tinto", saznaju ekskluzivno "Novosti". Prema saznanjima našeg lista, kanadska kompanija "Reservoar minerals" >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << (REV), koja u kooperaciji sa "Friportom" radi na istraživanju okoline Bora u rejonu Čukaru Peki, ima licence i za geološka istraživanja na Crnom vrhu, ali i u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i na lokalitetu Kraljevica. Posle prvih pozitivnih rezultata, Kanađani su zaključili ugovor o formiranju zajedničke firme sa "Rio Tintom", koji će u "overu" potencijalnih rezervi bakra i zlata na tom području investirati čak 75 miliona dolara! Prema dosadašnjim saznanjima, postoje ozbiljni nagoveštaji da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijalu veoma slična borskom ležištu "Čukaru Peki", gde su "Friport" i REV otkrili početni resusrs od 65 miliona tona rude iz koje je moguće dobiti oko 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, vrednosti oko 18 milijardi dolara. Pored toga, istraživanja na ovom mestu se nastavljaju, jer tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti koja sadrži neverovatnih 50,3 grama zlata po toni rude.REJTING "RIO Tinto" je kompanija koja je osnovana 1873. godine. Zapošljava više od 200.000 ljudi, a rudnike bakra, dijamanata, litijuma, aluminijuma, uranijuma, železa, titanijuma i drugih metala ima u Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji. Ova korporacija je, uz američki "Friport" i kanadski "BHP Biliton", najmoćnija svetska rudarska kompanija. Na osnovu istorijskih podataka, ali i terenskog istraživanja, ležišta "Čoka Kupjatra" i "Tilva Njagra", na Crnom vrhu, potencijalno su veoma bogata zlatom. Početna istraživanja su potvrdila prisustvo i crvenog i plemenitog metala. Sadašnje informacije ukazuju na to da je odatle moguće otkopati više od 70 tona zlata. Eksploatacijom samo tog ležišta bilo bi uposleno najmanje 250 radnika, a država Srbija bi, isključivo od ubiranja rudne rente, prihodovala 38 miliona dolara. "Rio Tinto" je, inače, u Srbiji već pronašao najbogatije svetsko ležište litijuma - metala koji je nezamenljiva komponenta u proizvodnji hibridnih i električnih automobila - u Jadarskom basenu, kod Loznice. Prema dosadašnjim istraživanjima, tu su pronađene i značajne rezerve bora, elementa nezamenljivog u produkciji borne kiseline, koja se koristi u medicini, kozmetičkoj industriji, za proizvodnju stakla... "Rio Tinto" namerava da u okolini Loznice otvori rudnik litijuma, a u Jadarskom basenu se, prema preliminarnim procenama, krije čak 20 odsto svetskih rezervi tog metala.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Mediji: Rio Tinto traži zlato na Crnom vrhu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2016

Jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija britansko-austrijska korporacija Rio Tinto uključiće se u portagu za zlatom na planini Crni Vrh, prenele su Večernje novosti u izdanju za subotu...Prema naovodima Novosti, istražuju se nalazišta zlata, kao i bakra, a reč je o potezu izmedju Žagubice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.